Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november 2019

Arla bygger databas för böndernas klimatarbete

Ett nytt program för att beräkna utsläppen på gårdarna i alla sju ägarländer och en stor databas. Det är Arlas verktyg för att skynda på arbetet för en produktion med noll klimatavtryck.

 Klimatberäkningar på gårdar i alla sju ägarländer ska skynda på arbetet för minskade utsläpp.
Klimatberäkningar på gårdar i alla sju ägarländer ska skynda på arbetet för minskade utsläpp. FOTO: Jan Vainult

Introduktionen av ett nytt klimatberäkningsprogram ska minska de årliga utsläppen på Arlagårdarna tre gånger så snabbt under de kommande åren, enligt ett pressmeddelande.

Programmet identifierar utsläppen och ger mjölkbönderna rekommendationer om sätt att minska dessa. Beräkningarna gäller bland annat antal djur, foder, mjölkmängd, gödningsmedel, energi och bränsle.

Ersätts för att delta

Programmet bygger på frivillighet. Arlas styrelse har dock beslutat om en ekonomisk morot i form av en ersättning om 1 eurocent per kilo mjölk till alla bönder som börjar med klimatberäkningar under 2020.

Den information som samlas in lagras i vad Arla beskriver som en av världens största externt verifierade klimatdatabaser inom mejeribranschen. Lagrad data ska möjliggöra analyser och kunskapsspridning ägarna emellan.

Data visar var bönderna står

”När klimatdata från 9 900 gårdar i sju länder som sammanlagt producerar 14 miljarder liter mjölk på ett år laddas upp blir det möjligt för oss att se var vi står, och hur vi kan arbeta framåt för att göra gårdarna mer effektiva och lönsamma. Vi hoppas på så vis kunna sänka vår klimatpåverkan och ta nästa steg för att motverka klimatförändringarna”, säger Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde, styrelseledamot och ordförande i Area Council i Arla, i pressmeddelandet.

Kooperativets mål är att producera mjölk och mejeriprodukter med netto noll klimatavtryck år 2045. Ett delmål på vägen dit är att minska koldioxidutsläppen med 30 procent till 2030.

LÄS MER: Kritik mot Arlas klimatkompensation

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen