Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 november 2017

Arla donerar överskott till Matmissionen

Överskottet från färskvaruprodukterna i Stockholm ska Arla nu donera till Matmissionen, i stället för att lämna till biogasproduktion.

 Johan Rindevall, verksamhetschef på Matcentralen, sätter upp skylten i Matmissionens butik i Hägersten som öppnade i mars i år.
Johan Rindevall, verksamhetschef på Matcentralen, sätter upp skylten i Matmissionens butik i Hägersten som öppnade i mars i år. FOTO: Stefan Nilsson

Arla blir ny donator till Matmissionen, en matbutik som drivs av Stadsmissionen och som säljer överskottsprodukter i två butiker i Stockholm. Där kan även ekonomiskt utsatta grupper handla till reducerat pris.

Skickat till biogas

Tidigare har Arla skickat produkter som inte går att sälja eftersom bäst-före-datum ligger för nära i tid till biogasproduktion.

– Arlas målsättning är att andelen matsvinn ska halveras under en femtonårsperiod. Att donera överskottsprodukter istället för att låta fullvärdiga livsmedel gå till foder- och biogasproduktion är att bidra till resurseffektivitet, säger Anna-Karin Modin Edman, hållbarhetschef på Arla.

Stora volymer

Arla tror att det kommer att röra sig om stora volymer överskottsprodukter som kan doneras. I Sverige blir det främst smaksatta färskvaror och specialprodukter som till exempel smaksatt yoghurt, kvarg, soppor och Creme fraiche som kommer att doneras.

– Att donera överskottsprodukter bidrar också till folkhälsa eftersom många människor i social utsatthet äter en kost som är sämre ur nutritionsperspektiv och är mindre varierad, säger Anna-Karin Modin Edman.

Donerar även i Europa

Arla startar även ett liknande samarbete med European Federation of Food Banks (FEBA), som har 326 matbanker i 23 länder i Europa.

Fakta: Matmissionen

Människor i ekonomisk utsatthet kan här handla mat till reducerat pris.

Matmissionen har två butiker i Stockholm, i Hägersten och i Veddesta.

Axfood är medgrundare men Matmissionen ägs och drivs av Stockholms Stadsmission.

Matmissionen tillhör Matcentralen som arbetar med arbetsintegration och att reducera matsvinn.

Sortimentet i butiken består av donerat livsmedelsöverskott – produkter med till exempel korta datum eller mindre förpackningsskador.

Mat- och livsmedelsdonationer ska följa gällande regler och regelverk för spårbarhet och obruten kylkedja.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen