Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 augusti 2015

Arla drabbas av ytterligare avhopp från ekogårdar

Nu lämnar ytterligare två ekologiska gårdar Arla för att gå till ett annat mejeri. Bättre betalt är naturligtvis viktigt men en mindre förening lockar också.

Som Land Lantbruk har berättat kommer Vadsbo Mjölk att byta Arla mot Skånemejerier. Det innebär en förlust på 11 000 ton ekologisk mjölk till Arla per år. Nu är det klart att ytterligare två ekologiska mjölkgårdar byter mejeri.

Klartecken från Falköpings Mejeri

Det är Werthéns Lantbruk och Hellqvist Lantbruk i Habo-trakten i Västergötland som kommer att lämna Arla. Man har fått klartecken från Falköpings Mejeri och kommer att börja leverera från och med nyåret.

Anledningen till bytet är både företagsekonomiskt och kulturellt.

– Just nu för oss är betalningen cirka 40 öre bättre per liter hos Falköping. Det ger cirka 600 000 kronor om året och är i detta läge svårt att tacka nej till, säger Gunnar Werthén.

Var det ett svårt beslut?

– Ja, det var det. Jag har många år i Arla så det känns konstigt. Men det har varit lättare för min son som tillhör den nya generationen. Han är inte så sentimental.

Bytet sker tillsammans med granngården Hellqvist Lantbruk.

– Priset är viktigt men för mig har det också varit viktigt att Falköping är en mindre förening. Det känns som att man kan vara med och bestämma mer där. Arla har blivit så stort, säger Andreas Hellqvist.

"Har hittat en bra nisch"

– Jag tror att de mindre mejerierna har hittat en bra nisch. Konsumenterna har blivit mer medvetna om det lokala och Falköping är tydlig i sin marknadsföring här. Jag tror på en bättre framtid, fortsätter han

Tillsammans producerar de två gårdarna 4 miljoner liter ekologisk mjölk om året.

Läs även: Vadsbo Mjölk byter – Arla förlorar stor mängd ekomjölk

Relaterade artiklar

Till toppen