Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 februari 2018

Arla sänker avräkningspriset i mars

För tredje gången i år sänker Arla a contopriset, även kallat avräkningspriset. Det betyder att i Sverige är a contopriset för konventionell mjölk från 1 mars 302,0 öre per kilo. Det är en sänkning med 23,9 öre från februari.

FOTO: Ann Lindén

Arlas a contopris för konventionell mjölk sänks med 2,5 eurocent i alla länder i mars 2018. A contopriset för ekomjölk är oförändrat i alla länder.

Efter en höst med uppgångar har Arla sänkt varje månad under 2018. I december låg a contopriset för konventionell mjölk på 370 öre per kilo mjölk. För ekologisk mjölk var priset 469 öre.

”Har påverkats av nedgångarna på industrimarknaderna”

Det betyder att Arla under årets första månader har sänkt a contopriset för svenska mjölkbönder med 68 öre per kilo. Det är nästan en 20 procentig sänkning.

Ekologiska mjölken har sjunkit med 29 öre, vilket är 6 procent back.

– Arlas mjölkpris har påverkats av de senaste dramatiska nedgångarna på industrimarknaderna från toppnoteringarna i höstas, säger Patrik Hansson, chef för Arla Sverige.

Han pekar på att förra årets ökningar drevs av fett. Nu är det den långsiktiga försämringen av proteinets värde sedan början av 2017 som har betydelse.

– Proteinpriserna är nu på historiskt låga nivåer med små utsikter till återhämtning till följd av stora EU-lager, säger Patrik Hansson.

Lägre fettpris än i fjol

Ostpriserna har börjat komma tillbaka, men ligger fortfarande under nivåerna som sågs för ett år sedan. Smör har också börjat öka, men är fortfarande endast en aning över förra årets priser.

Därför sker återhämtningen på marknaden från en låg nivå och det samlade priset för fett och protein är fortfarande lägre än samma tid förra året.

De ekologiska marknaderna har inte påverkats lika mycket av utvecklingen, men utvecklingen fortsätter att vara osäker, skriver Arla i en kommentar.

Utsikterna för de kommande månaderna fortsätter att vara osäkra, enligt Arla.

LÄS MER: Arla sänker mjölkpriset på nyttMjölkgårdar står sig i konkurrensen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen