Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 maj 2014

Arla satsar på korkar för att öka ekoförsäljningen

Arla räknar med att sälja 1 miljon förpackningar varje dag med de nya miljövänligare skruvkorkarna. Meningen att korkarna ska hjälpa till att lyfta försäljningen av ekomjölk.

De nya skruvkorkarna är tillverkade med etanol från sockerrör som råvara. Produktutvecklingen går dock snabbt och det forskas om att använda cellulosa och alger i stället.

– Detta är ett första steg mot ett ännu bättre material. Arlas övergripande mål är att våra förpackningar ska vara till 100 procent återvinningsbara, säger Karin Modin-Edman, miljö- och hållbarhetsexpert på Arla, i ett pressmeddelande.

De hittillsvarande korkarna har varit gjorda av plast med olja eller naturgas som ursprung och har av den anledningen inte ansetts passa på ekomjölken. Men i och med materialbytet kommer fyra sorters ekomjölk också att förses med skruvkork.

Många konsumenter säger sig ha valt bort ekomjölken för att den har saknat kork och de förnybara korkarna är därför ett viktigt led i Arlas satsning på att fördubbla konsumtionen av ekomjölk.

De nya korkarna börjar komma ut i butiker under vecka 20 i takt med att gammalt förpackningsmaterial tar slut. Det är Tetra Pak som levererar korkarna till Arla.

På följande Arla Ko-produkter (den röda Arlakossan) byts korkarna ut mot förnybara: konventionell mjölk, laktosfri mjölk (1,5 liter), konventionell fil, ekologisk fil, konventionell grädde, ekologisk grädde, naturell yoghurt (1,5 liter) samt Yoggi (1,5 liter).

Följande ekologiska produkter får kork för första gången: lantmjölk, standardmjölk, mellanmjölk och lättmjölk. Minimjölk har kork sedan tidigare.

Relaterade artiklar

Till toppen