Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 februari 2018

Arla trimmar Falkenberg Mejeri till nya nivåer

Falkenberg Mejeri blir ett nav för vasslebearbetning när Arla går på storoffensiv med nya investeringar. Från att ha varit Europas största mejeri inom cottage cheese ska mejeriet även satsa hårt på protein- och och laktosprodukter.

 Alan Thomsen (tvåa från vänster) tillsammans med medarbetare på Falkenberg Mejeri.
Bild 1/2 Alan Thomsen (tvåa från vänster) tillsammans med medarbetare på Falkenberg Mejeri. FOTO: Arla
 Alan Thomsen (tvåa från vänster) tillsammans med medarbetare på Falkenberg Mejeri.
Bild 2/2 Alan Thomsen (tvåa från vänster) tillsammans med medarbetare på Falkenberg Mejeri. FOTO: Arla

Arlas aviserade nyligen en storoffensiv med investeringar på 760 miljoner kronor i Sverige, av totalt 5,15 miljarder kronor. Falkenberg Mejeri blir en av hörnstenarna i Arlas strategi som går ut på att möta den ökande efterfrågan på mejerivaror, erbjuda hälsosammare produkter, satsa hårdare internationellt och leverera hållbara produkter. Mejeriet får 60 miljoner kronor att investera, där 50 miljoner kronor är öronmärkta för nyinvesteringar för att stöpa om vasslebearbetningen.

– Det är helt fantastiskt. För mejeriet är det jättestort och det ger enorma utvecklingsmöjligheter inför framtiden, säger mejerichef Alan Thomsen, till Land Lantbruk.

– Vi har nått upp i de nödvändiga produktionsvolymerna på cirka 20 000 ton per år som krävs för att kunna genomföra så här omfattande investeringar, säger han.

Tre drivkrafter

Tre drivkrafter ligger bakom satsningen i Falkenberg: att utveckla fler produkter, att öka produktionskapaciteten och att tillgodose miljökraven.

– När vi tar bort proteindelar i vassle som tidigare gick till grisfoder får vi dels en renare vassle som kan användas för livsmedel, dels kan vi tillvarata proteindelarna och sälja dem vidare som tillsatser inom livsmedelsindustrin, exempelvis till kex, choklad och protein- och träningstillkott, säger Alan Thompson.

– Vi tillvaratar vi mer av tidigare spill och gör processerna mer miljövänliga, så att mejeriet kan producera högre volymer utan ökad miljöpåverkan eller krav på nya miljötillstånd.

På frågan om investeringarna innebär för produktionen svarar Alan Thompson:

– Vi pumpar vasslen genom filter i en process som ska leda till mer renodlad vassle för livsmedel. Separat kan vi tillvarata proteindelar och laktos som kan förädlas och säljas på internationella marknader, säger Alan Thomson.

Skickas till Danmark

Laktosen skickas till Arla Foods Ingredients i Danmark, där investeringar görs på cirka en miljard kronor för att utöka kapaciteten. Restprodukter som tidigare blivit djurfoder och biogas kan därmed bli livsmedelsingredienser.

Hur ser ni på marknadspotentialen för de nya produkterna?

– Det finns stor potential både i att förädla existerande produkter i högre grad än tidigare och att börja sälja laktos och protein på internationella marknader. På cottage cheese och Keso ökar efterfrågan internationellt, med växande försäljning i länder som Tyskland, Grekland och Rumänien.

I anläggningen finns cirka hundratal medarbetare.

Kommer ni att nyanställa?

– På kort sikt ser vi en marginell ökning av personalen med kanske tre, fyra eller fem nyanställningar. Om efterfrågan som väntat kan det bli aktuellt att anställda ännu fler.

Samlar produktionen

Redan 2016 samlade Arla sin skandinaviska produktion av cottage cheese i mejeriet i Falkenberg, från att tidigare ha producerat även i Skövde och i Danmark. Falkenberg Mejeri är i dagsläget Europas största mejeri för cottage cheese.

Vasslen som bearbetas används för för Keso- och osttillverkning. Processen leder även fram till biprodukter, som fram till nu primärt har gått till djurfoder och biogas. Genom investeringen ökar Arla sin produktionskapaciteten och kan samtidigt börja sälja fler produkter med högre marginal, högre upp i näringskedjan. Det handlar om att utvinna mer ur vasslen och samtidigt utveckla fler produkter för den internationella marknaden, exempelvis laktos- och proteinprodukter.

LÄS OCKSÅ: Arla storinvesterar i Sverige – och utomlands

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen