Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 oktober 2017

Arla vill ha fler ekogårdar

Arla satsar stort på ökad invägning av ekologisk mjölk de närmaste åren. 400 ekologiska mjölkgårdar ska bli 480.

I globala prognoser växer efterfrågan på ekologisk mjölk två gånger fortare än konventionell mjölk.

– Arla är störst i världen med ekologisk mjölk och det vill vi fortsätta att vara. I Sverige är Arla den största leverantören av svenska ekologiska livsmedel, säger Cecilia Kocken, ansvarig för mjölk hos Arla Sverige.

Vill driva på efterfrågan

Arla arbetar för att efterfrågan på ekologiska livsmedel ska öka ytterligare.

– Vi vill att så många konsumenter som möjligt ska förstå och tilltalas av det ekologiska budskapet, säger Cecilia Kocken.

PREMIUMLÄSNING: Ett sjunkande mjölkpris gav eko på Åkersta

Arla vill inte precisera behovet av ytterligare ekomjölksproducenter.

– Arla följer balansen och gör prognoser som rekryteringarna baseras på. Efter att ha haft en bristsituation börjar nu mjölken komma in och det finns utrymme att driva på försäljningen, säger Cecilia Kocken.

Ökad invägning

Arla rekryterade de första ekologiska gårdarna 1991 men den största rekryteringen startade 2009 då de fick in 100 miljoner kilo fram till 2012. Årets och nästa års rekrytering är inte lika stor men ändå substantiell för mejerijätten.

– Arlas ekologiska invägning har ökat det sista året. En stor andel av den ekologiska mjölken som rekryterats kommer in under 2017, säger Cecilia Kocken.

Även för de mindre mejerierna i Sverige har ekomjölk blivit allt viktigare.

Tillägg under omställningstiden

Norrmejerier ökade invägningen av ekologisk mjölk från 10 procent förra året till 13 procent i år. Det betyder cirka 200 miljoner kilo invägd ekomjölk.

– Vi har haft en stadigt ökande efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter och har därför under några år stimulerat våra medlemmar till omställning med ett tillägg under omställningstiden, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

Under våren har ökningen stannat av och Norrmejerier förväntar sig en period med stabil eller svagt ökande efterfrågan.

– Vi kommer därför inte att trycka på lika hårt i att efterfråga omställning till eko, säger Mariann Holmberg.

Inbromsning

Hos Falköpings Mejeri är cirka 17 procent av mjölkproduktionen ekologisk.

– Ekomjölken har haft tillväxt men den har bromsat in, säger Anders Segerström, VD för Falköpings Mejeri. Det har skett en förflyttning i efterfrågan till laktosfritt och lokala alternativ.

Hos Gefleortens är drygt en fjärdedel av mjölkproduktionen ekologisk.

– Det är 28 procent, för att vara exakt, av invägningen som är ekologisk. Det är en stor andel som kommer att minska i samband med att vi gör förändringar i organisationen när vi går samman med Arla, säger vd Magnus Lindberg.

Drygt 10 procent av Skånemejeriers mjölkproduktion är ekologisk. Företaget uppger att intresset för eko planat ut i handeln och att det under närmaste framtiden inte blir fler gårdar som ställer om.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen