Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 oktober 2019

Arlas mjölkpris oförändrade i november

Arlas a contopris, även kallat avräkningspris, för både konventionell mjölk och ekomjölk är oförändrat för november månad.

 Arla meddelar att avräkningspriset för både konventionell och ekologisk mjölk ligger stilla i november.
Arla meddelar att avräkningspriset för både konventionell och ekologisk mjölk ligger stilla i november. FOTO: Istock/Arla

I Sverige är priset både för konventionell och ekomjölk oförändrat i november 2019. A contopriset för konventionell mjölk baserad på icke-GMO foder är därmed 344,2 öre/kg, och a contopriset för ekomjölk 448,3 öre/kg. Utsikterna för mjölkpriset de kommande månaderna fortsätter att vara stabila, enligt Arla.

Prissänkning i Storbritannien

Däremot sänks priset för ekomjölk med 1 eurocent/kg mjölk i Storbritannien. Ekomarknaderna generellt fortsätter förvisso att vara stabila, men i Storbritannien har försäljningen gått ner under andra halvan av 2019 vilket påverkat balansen mellan tillgång och efterfrågan.

En svag ökning i Europa

I en kommentar konstaterar Arla att den globala mjölkproduktionen fortsätter att vara stabil, med en svag ökning i Europa och Nya Zeeland. Detta samtidigt som stora exportområden minskar, främst i Nord- och Sydamerika. Denna begränsade tillväxt innebär att industripriserna är fortsatt jämna, och att ökande efterfrågan väntas balansera eventuellt ökad tillgång.

Ökad efterfrågan på skummjölk

Även om priserna för helmjölkspulver fortfarande ligger stilla fortsätter skummjölkspulver att öka stadigt i pris, till följd av fortsatt god efterfrågan.

Smörpriserna väntas följa det vanliga säsongsmönstret och hållas uppe under kvartal fyra, för att falla under första kvartalet nästa år.

LÄS MER: Mjölkinvägningen på historiskt låga nivåer

FAKTA: Avräkningspriset

•  För konventionell mjölk är fettvärdet 41,19 kronor per kilo, och proteinvärdet är 45,31 kronor per kilo.

•  För svensk ekomjölk är fettvärdet 55,04 kronor per kilo, och proteinvärdet 60,54 kronor per kilo.

•  Ersättning för Arlagården® Plus är 10,3 öre (ingår i a contopriset).

•  Arlas a contopris för konventionell mjölk baserad på icke-GMO foder är 344,2 öre/kg.

•  A contopriset för ekologisk mjölk är 448,3 öre/kg.

•  Arlapriset är 377,2 öre per kilo konventionell mjölk och 481,3 öre per kilo ekologisk mjölk.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen