Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 augusti 2019

Arlas USA-planer lagda på is

Arlas samarbete med amerikanska mejerikooperativet Foremost Farms är lagt på is. Det innebär att bygget av en vasslefabrik i USA blir kraftigt försenat.

 Arlas planerade bygge av en stor fabrik i USA försenas kraftigt. (Bilden visar Arla Foods anläggning i Götene)
Arlas planerade bygge av en stor fabrik i USA försenas kraftigt. (Bilden visar Arla Foods anläggning i Götene) FOTO: Frida jonson

Land Lantbruk har tidigare skrivit om samarbetsavtalet mellan Arla Foods Ingredients, med säte i Danmark, och Foremost Farms, som gick ut på att Arla skulle ta hand om allt vassle från Foremost Farms. Affären skulle innebära tillgång till 1,8 miljarder liter vassle för Arla.

”Samarbetet satt på paus”

Därför skulle även ett stort mejeri uppföras för att ta hand om vasslet. Planen var att bygget skulle starta under våren 2019 och stå klart i början av 2021.

Nu blir det inte så – samarbetet är lagt på is.

– I väntan på att Foremost Farms tillsatt en ny vd så är samarbetet satt på paus. Byggandet av mejeriet är försenat bland annat på grund av lång handläggning av finansieringen, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige, i en kommentar.

 USAs president Donald Trump.
USAs president Donald Trump. FOTO: Ron Sachs

Förseningen beror inte på handelskriget

Tanken var att den amerikanska fabriken skulle förse bland annat den kinesiska och den sydostasiatiska marknaden, och danska uppgifter har gjort gällande att förseningen beror på det pågående handelskriget mellan USA och Kina.

– Det är uppgifter som figurerat i dansk media – men det är inte något som varken vi eller Arla i Danmark känner igen, säger Erik Bratthall.

LÄS MER: Arla tar stort kliv in på amerikanska marknaden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen