Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 oktober 2012

ARN gav dem rätt

Den som ingår ett muntligt avtal via sin privattelefon är att betrakta som konsument och har därmed ångerrätt. Det slår Allmänna reklamationsnämnden, ARN, fast i ett färskt utslag.

FOTO: Ann Lindén

Ärendet gällde det pensionerade lantbrukarparet Bengt och Britta Björkegren utanför Visby som i november förra året blev uppringt av telefonoperatören Devicom.

I tron att Devicom samarbetade med Telia accepterade Bengt, 75, erbjudandet men ångrade sig tre dagar senare när han upptäckte att försäljaren hade bluffat honom. När Devicom vägrade låta abonnemanget med ett års bindningstid gå tillbaka med hänvisning att Bengt är företagare, vände han sig i februari till Allmänna reklamationsnämnden.

– Jag gjorde även en polisanmälan men den lades ned, berättar Bengt Björkegren.

I slutet av augusti kom ARN med sitt utslag. Bengt och Britta är inte att betrakta som företagare utan som konsumenter och har därför ångerrätt. Eftersom Devicom inte hade informerat om ångerrätten enligt Distans- och hemförsäljningslagen hade Bengt rätt att bryta avtalet.

Beslutet grundades på att Bengt Björkegren kontaktades i egenskap av en fysisk person på sin privata telefon. Abonnemanget användes enligt ARN "huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet", en bedömning grundad på Bengts ålder, att abonnemanget alltid varit privat och att telefonen fanns i bostaden.

– Vi sålde vårt aktiebolag för flera år sedan. Det enda vi har är ett jordbruk på fem hektar och några travhästar som jag och min fru håller på med för nöjes skull, förklarar Bengt Björkegren.

Paret hann betala en räkning till Devicom innan abonnemanget återfördes till Telia. Övriga räkningar som kommit har de struntat i och efter utslaget i ARN har kraven från Devicom upphört. Bengt Björkegren blev också skyldig Telia 299 kronor för att ha brutit avtalet, ett krav som senare efterskänktes.

Relaterade artiklar

Till toppen