Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 mars 2017

Arrendetvist mellan greve och bönder är över

Den mångåriga arrendetvisten mellan lantbrukarna Nils-Åke och Per-Axel Ohlsson och greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister har nått en uppgörelse. Bönderna får köpa gården – men inte marken som de har brukat i generationer.

Bild 1/2 FOTO: wikimedia commons
Greven Hans Gabriel och grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop.
Bild 2/2Greven Hans Gabriel och grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop. FOTO: wikimedia commons

Land Lantbruk har tidigare berättat om tvisten mellan greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeiste och lantbrukarna Per-Axel Ohlsson och hans brorson Nils-Åke Ohlsson, som tillsammans med 20-talet andra bönder bor på fideikommisset Trolle Ljungby i Kristianstad.

Har brukat marken i generationer

Arrendebönderna har i generationer brukat marken och har önskat att få köpa loss mark och sina hus. De har även önskat att inte få arrendet höjt och kritiserat LRF för att inte företräda dem utan hävda äganderättsprincipen.

– Han har inte satsat en krona på 36 år under samma tid har vi betalat 4,2 miljoner i arrende. Och han är inte nöjd, har bönderna tidigare sagt i dokumentärfilmen Greven och frälsebönderna.

Får inte köpa loss marken

Nu har Per-Axel Ohlsson och Nils-Åke Ohlsson nått en uppgörelse med greven. De får köpa loss gården och några hektar mark i anslutning till den. Nils-Åke får även köpa loss sitt hus, som ligger granne med gården. Om några år måste lantbrukarna dock återlämna 100 hektar jordbruksmark till greven – vilket gör att de har blandade känslor om uppgörelsen. Det skriver Kristianstadsbladet.

– Vi har brukat marken i fem generationer och här är Per-Axel född, säger Nils-Åke till Kristianstadsbladet.

Relaterade artiklar

Till toppen