Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 augusti 2018

Odell om regeringsförslaget: ”Ökar chansen till närproducerad svensk mat”

Regeringens förslag kring offentlig upphandling är bra, anser LRF som dock vill se en skärpt lagstiftning även för andra grupper av livsmedel.

 Åsa Odell, LRF.
Åsa Odell, LRF. FOTO: Mikael Gianuzzi

LRF har under en följd av år arbetat för att upphandling av råvaror och livsmedel ska ske enligt kraven i svensk lagstiftning.

”Ökar möjligheterna till närproducerad mat”

Även om andelen svenska livsmedel inom offentlig upphandling har ökat de senaste åren är det fortfarande allt för många kommuner som går efter lägsta pris, konstaterar Åsa Odell, vice ordförande i LRF och ordförande i LRF Köttdelegationen.

”Det innebär att skolelever och äldre ofta får äta mat som producerats på ett miljömässigt sämre sätt eller med sämre djuromsorg och högre antibiotikaanvändning”, säger hon i ett pressmeddelande.

Åsa Odell lovordar därför regeringens initiativ att utreda ny lagstiftning på området.

”Det är utmärkt och ökar möjligheten till att förskolor, skolmatsalar och äldreboenden serverar närproducerad svensk mat av hög kvalitet.”

”Viktigt att det politiska arbetet inte bara sker på central nivå”

LRF påminner om att regeringens förslag så här långt endast gäller upphandling av animaliska livsmedel. Organisationen ser gärna en lagskärpning för exempelvis frukt och grönt samt mejeriprodukter.

 Maria Donis, VD, Svensk Fågel.
Maria Donis, VD, Svensk Fågel. FOTO: Ann Lindén

Maria Donis är VD för branschorganisationen Svensk Fågel och deltog i regeringens presentation av förslaget på fredagen.

– Det är viktigt att det politiska arbetet inte bara sker på central nivå, utan också i kommuner och landsting, sade hon.

Kyckling som upphandlas enligt strängare krav möter enligt Maria Donis de behov som finns kring djurens hälsa.

Den kyckling som serveras konsumenterna blir också mer hälsosam och säker.

LÄS MER: Regeringen: Inför högre krav på offentlig upphandling

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen