Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 december 2017

"Ät det du vill, men välj svenskt"

Tre kött- och mjölkbönder, och till viss del vana debattörer, tar till orda i debatten som följer programmet "Köttets lustar".

 Den svenska djurhållningen är förutsättningen för matproduktionen i Sverige, menar tre lantbrukare i en debattartikel.
Den svenska djurhållningen är förutsättningen för matproduktionen i Sverige, menar tre lantbrukare i en debattartikel. FOTO: Mostphotos

Det har nog inte undgått många att SVT sänder ett program som heter ”Köttets lustar” och handlar om köttätande ut olika vinklar. Bakgrunden är att komikern Henrik Schyffert får ett ultimatum av sin son: Föd upp två grisar och klara av att döda dem själv, eller sluta ät kött!

Andra avsnittet

I kväll sänds det andra avsnittet (går att se redan nu på svtplay), och i dag begär Åsa Odell, grisföretagare, Klagstorp och vice ordförande i LRF, Titti Jöngren, lamm- och nötköttsföretagare, Åkersberga och Anette Gustawson, mjölkföretagare, Norrtälje ordet på Aftonbladet debatt.

”Det är bra att matens tillkomst hamnat på den allmänna repertoaren … Men, i samtalet förvrängs perspektiven och globala fakta blir lokala sanningar, till exempel jordbrukets utsläpp av växthusgaser … Nu vill vi jordbrukare, de verkliga experterna på matproduktion, få höras.”

Vill nyansera

De vill ge mer kött på benen åt diskussionen mat kontra klimat, och på det sättet nyansera uppfattningen om att den svenska djurhållningen bara skulle vara en klimatbov till att visa att den är förutsättningen för att kunna producera mat i Sverige.

Eftersom bara åtta procent av Sveriges yta kan odlas, och på hälften av den ytan något som människor kan äta, är djuren som omvandlar gräset till kött, mjölk och gödsel viktiga.

”Välj svenskt”

”Vår matproduktion är klimatsmart till skillnad från andra länders, 70 procent av växthusgaserna från den mat vi äter kommer från importerade livsmedel, enligt Naturvårdsverket. Utsläppen från svenskt nötkött är 25 procent lägre än medelproduktionen i EU, enligt FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Den goda djurhälsan i vårt land bidrar också till lägre klimatpåverkan. Dessutom gör den att Sverige har den lägsta användningen av antibiotika i djurhållningen i EU, enligt Jordbruksverket.”

Skribenternas slutsats är: ”Ät det du vill, kött eller vegetariskt, men välj svenskt.”

Läs mer: Schyffert i ny SVT-serie om köttkonsumtionGrisbönder uppmanades att våga prata kött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen