Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 augusti 2018

Åtta misstänkta aktivister identifierade av polisen

Första försöket misslyckades, men andra gången lyckades djurrättsaktivisterna släppa ut cirka 5 000 minkar i samband med sitt läger i norra Västergötland. Minst åtta av aktivisterna är identifierade av polisen.

 Cirka 5 000 minkar släpptes ut ur sina burar under helgen.
Cirka 5 000 minkar släpptes ut ur sina burar under helgen. FOTO: Mostphotos

Under fredagen startade cirka 25 djurrättsaktivister ett läger sedan de hyrt en möteslokal av en ideell förening i norra Västergötland. Kvinnan som stod för bokningen uppgav att de var några tjejer som skulle bedriva yogaträning.

”Skulle aldrig ha låtit dem hyra lokalen”

– Om vi hade vetat vilka de verkligen var skulle vi aldrig ha låtit dem hyra lokalen. Deras förehavanden är inget vi sympatiserar med, säger den bokningsansvarige till Land Lantbruk.

Under lördagen uppmärksammade en minkuppfödare några mil söderut en bil med fyra personer som agerade misstänkt i närheten av hans gård. Med hjälp av en hjullastare och sin egen bil lyckades uppfödaren stänga in aktivisternas bil.

Försökte släppa ut hästar

När aktivisterna hade suttit fast en stund valde de själva att kontakta polisen som kom till platsen med flera patrullbilar. De fyra personerna identifierades och eskorterades sedan från platsen. Någon anmälan om brott upprättades inte.

Efter lördagens händelse blev den bokningsansvarige kontaktad och uppmärksammades på vilka det egentligen var som hade hyrt föreningens lokal.

– När jag hade fått veta det åkte jag till lokalen och när jag iakttog dem förstod jag att de uppgifter jag hade fått stämde, konstaterar den bokningsansvarige.

Vid 16-tiden på söndagen svängde fyra bilar, varav en drog en husvagn, in på gårdsplanen hos en minkuppfödare några mil från lägergården. Aktivisterna öppnade burarna till cirka 5 000 minkar samt försökte även släppa ut fem–sex ponnyhästar innan de lämnade platsen.

20-tal personer hjälpte ägaren

Grannar observerade vad som hände och larmade gårdens ägare som vid tillfället inte var hemma. När ägaren kom hem var aktivisterna redan försvunna. Inom loppet av en halvtimma var ett 20-tal personer på plats för att hjälpa ägaren att återställa ordningen.

– Djuren var kvar i hallen så de var lätta att fånga. I många fall hade de inte ens gått ut utan det var mest bara att gå runt och stänga dörren till burarna. Allt var klart på några timmar, säger ägaren till Land Lantbruk.

Ägaren tror att aktivisterna från början hade åkt till gården enbart för att ställa sig att demonstrera, men att de övergick till att försöka släppa ut djur när de upptäckte att ingen var hemma.

Kort därefter kunde polisen tack vare vittnesuppgifter på olika platser stoppa två av de bilar som aktivisterna färdades i och åtta personer identifierades.

 Johan Dalén, VD för branschorganisationen Svensk Mink, upplever att aktionerna från djurrättsaktivister ökat kraftigt det senaste året.
Johan Dalén, VD för branschorganisationen Svensk Mink, upplever att aktionerna från djurrättsaktivister ökat kraftigt det senaste året. FOTO: Göran Berglund

”Eskalerat kraftigt”

Flera telefoner beslagtogs, men det skedde däremot inga gripanden och anhållanden. En av bilarna visade sig vara falskregistrerad.

– Det senaste året har djurrättsaktivisterna aktioner eskalerat kraftigt. I genomsnitt är det nog någon som drabbas varje dag. Det är inte bara lantbrukare och jägare utan även hästägare, slakterier, butiksägare, transportörer och forskare, säger Johan Dalén, VD för branschorganisationen Svensk Mink.

Några av de aktivister som polisen identifierade under helgen är tidigare dömda för djurrättsrelaterade brott. De nu aktuella brottsmisstankarna är olaga intrång, skadegörelse och djurplågeri.

LÄS MER: 5 000 minkar släpptes ut ur sina burar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen