Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Attityd och traktorvana viktigt på Valneviken

– Det viktigaste är att man är intresserad och tar sig för uppgifter utan att någon behöver säga till, säger hästföretagaren Bengt Wall.

 Bengt Wall driver Valnevikens stuteri.
Bengt Wall driver Valnevikens stuteri. FOTO: Mari Nälsén,

Målinriktad och förmågan att kunna se var man behövs. Det är två egenskaper som Bengt Wall på Valnevikens stuteri och seminstation i Segmon önskar sig när han anställer nya medarbetare. Intresse är viktigare än utbildning men det är nödvändigt att man är bekväm bakom ratten på traktorn.

Krävs självgående personal

Under säsong står ett 100-tal travhästar på Valnevikens stuteri. Det är en blandning av egna hästar, inackorderingar och ston som ska betäckas eller insemineras samtidigt som gårdens lantbruk ska skötas. Det kräver personal som är självgående och som ser vad som behöver göras.

– Det är ett plus om medarbetarna har lantbruksutbildning men det är inget krav som vi har, berättar Bengt Wall. Det viktigaste är att man är intresserad och tar sig för uppgifter utan att någon behöver säga till.

”Viktigt med veterinär tillgänglig”

Traktorkörning blir allt vanligare även på stuterier och därför är det mer än önskvärt att medarbetarna är bekväma med traktorn när det ska fodras eller köras vatten.

Annat är det med stuteriveterinären som måste ha formell utbildning och behörighet främst gällande semin.

– Vi har prövat lite olika, att anställa på heltid eller ha f-skattare på halvtid. Det är viktigt att ha en veterinär tillgänglig när man behöver den och båda sätten har fungerat bra.

Många praktikanter

Verksamheten är störst under betäckningssäsongen och går ned under vintrarna, varför det av naturliga skäl främst anställs personal för säsong. Det gör det svårt att behålla personal år efter år och innebär ofta nyanställningar varje år.

– Vi har en hel del praktikanter här och om man visar att man vill finns stora möjligheter att få jobba extra här efter praktiken, säger Bengt Wall.

Fakta: Valnevikens stuteri

Ligger i Segmon utanför Grums i Värmland.

Verksamhet: Semin, inackordering, uppfödning, lantbruk.

Antal anställda: Tre under vintertid, sommartid minst en medarbetare till plus en stuteriveterinär på minst 50 procent.

Antal hästar: 60 vintertid, ett hundratal under säsong.

LÄS MER: Det bör du undvika i meritförteckningen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen