Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 februari 2019

Australien enas mot djurrättsaktivister

Australiens ledande lantbrukstidningar lanserar kampanjen #protectourfarms (skydda våra gårdar) för att driva fram nya lagar som kan skydda bönder mot djurrättsaktivisternas trakasserier. Det berättar Samantha Townsend från tidningen The Land i en krönika.

 Samantha Townsend
Samantha Townsend FOTO: Privat

Aussie Farms låter som en organisation som arbetar för australiskt jordbruk, men istället är det namnet på den senaste gruppen av djurrättsaktivister som angriper enskilda gårdar. Deras mål är att få stopp på all djurhållning i Australien.

Den 20 januari, sex dagar innan firandet av Australiens nationaldag, förklarade aktivisterna krig mot landets bönder. Aussie Farms, registrerad som en välgörenhetsorganisation, lanserade en interaktiv karta med namn på alla bönder, gps-koordinater till gårdarna och i vissa fall även bilder från dem. Alla, från bondgårdar till hästkapplöpningsbanor och djurparker, finns utmärkta på kartan. Även mejerier och andra livsmedelsanläggningar har märkts ut med olika tecknade symboler. Slakterierna symboliseras av blodiga yxor.

Hot mot säkerheten

Inte oväntat har aktionen mötts med raseri från bondeorganisationer, myndigheter och enskilda bönder. De kräver att kartan tas bort eftersom den är ett hot både mot böndernas säkerhet och mot djurhälsan. Men enligt Aussie Farms behövs kartan för att öka insynen hos en djurindustri som ägnar sig åt hemlighetsmakeri.

Den nationella bondeorganisationen National Farmers’ Federations ordförande Fiona Simson anser att kartan kan få ödesdigra effekter för lantbruket.

– Böndernas privatliv, deras rätt till sina gårdar och främst deras, deras familjer och djurs säkerhet är hotad, säger hon.

Grillad hund

Men det är inte första gången djurrättsaktivister höjer sina röster i Australien. De har ordnat djurrättsmarscher i de stora städerna och demonstrerat utanför köttrestauranger, livsmedelsaffärer och gårdar. Förra året tog en grupp det drastiska steget att grilla en låtsashund mitt inne i en av Australiens största köpcentrum med påståendet att hundar inte var annorlunda än lamm, kor eller kycklingar.

Australiens ledande lantbrukstidningar har nu gått ihop för att lansera kampanjen #protectourfarms (skydda våra gårdar) för att driva fram nya sekretesslagar som ska skydda australiensiska bönder och andra i livsmedelskedjan.

Kampanjen kräver också att Aussie Farms välgörenhetsstatus återkallas och hårdare straff för dem som gör sig skyldiga till olaga intrång på gårdar.

Gemensam front

Mjölkbonden Julie Moore från New South Wales stöder kampanjen och säger:

– Vi måste kunna känna oss trygga på våra gårdar och vi vill att alla led i livsmedelskedjan ska arbeta tillsammans i en gemensam front så att vi kan stoppa aktivister som dessa.

Samantha Townsend

Journalist på australiska tidningen The Land

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen