Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 augusti 2018

Australien upplever värsta torkan i mannaminne

Australien har drabbats av en av den torraste perioden någonsin. Utslaktningen av djur ser ut att öka med nio procent i år samtidigt som veteskörden minskar kraftigt. På vissa håll har lantbrukare inte sett regn sedan förra året.

 Värst har torkan slagit mot områdena New South Wales (NSW) och Queensland på landets östkust.
Värst har torkan slagit mot områdena New South Wales (NSW) och Queensland på landets östkust. FOTO: Bildbyrån IBL

Australiensiska lantbrukare upplever just nu den värsta torkan i mannaminne. Många har fått ta till extrema metoder för att få fodret att räcka till djuren och för att stoppa skörden från att helt torka bort på fälten, rapporterar Farmers Weekly.

Enligt uppskattningar från myndigheten Meat and Livestock Australia (MLA), som bland annat ansvarar för statistik om landets boskap, kommer 7,8 miljoner djur att slaktas i år. Vilket i så fall blir en ökning med 9 procent jämfört med förra året.

Inte en droppe sedan 2017

Värst har torkan slagit mot landets östkust. Till New South Wales (NSW) och Queensland, som är två områden som drabbats hårt, har hö transporterats över 3500 kilometer för att hjälpa drabbade lantbrukare i området. Där säger vissa lantbrukare att de inte sett en droppe regn sedan i december 2017.

Höga priser och minskad veteskörd

Bristen på foder har fått foderpriserna att rusa i höjden och i New South Wales och Queensland närmar sig priserna rekordnivåer.

Förutom brist på foder och ökad utslaktning befaras torkan även leda till att landets veteskörd minskar med 20 procent, till mellan 19 och 20 miljoner ton.

Torkan har fått exporten av nötkött till EU att rasa med en tredjedel de senaste månaderna och med 38 procent jämfört med förra året.

Krispaket på över 12 miljarder

Under söndagen meddelade australiensiska myndigheter att man sätter in ett stödpaket till drabbade lantbrukare på 1,8 miljarder australiensiska dollar, motsvarande 12 miljarder kronor, rapporterar Reuters. Tidigare har ett statligt stödpaket på 500 miljoner australiensiska dollar delats ut tillsammans med 1 miljard dollar från staten New South Wales.

”Låt oss be för regn”

– Till alla våra lantbrukare vill jag säga att vi står bakom er. Vi jobbar kontinuerligt med att säkerställa att ni får allt det stöd ni kan få. Och självklart, låt oss be för att regnet kommer, sa landets premiärminister Malcolm Turnbull i samband med att krispaketet presenterades, rapporterar Reuters.

Pengarna från regeringen ska bland annat gå till infrastrukturprojekt, sänkta skatter och förmånliga lån på upp till 2 miljoner dollar för de lantbrukare som drabbats.

Får skjuta vilda djur

Samtidigt har vissa regellättnade gjorts för att underlätta i torkan. Bland annat tillåts lantbrukare skjuta kängurudjur då vilda djur förflyttat sig närmare människor och gårdar i jakten på föda.

Flera miljoner har donerats

Uppslutningen och stödet från allmänheten och lantbrukare i mindre drabbade området har varit stor. Totalt har flera miljoner dollar donerats i form av foder och diesel för att hjälpa de som drabbats hårdast.

Torkan har förutom att lamslå lantbruket orsakat bränder på flera håll i landet, främst på östkusten, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Australiensiska lantbrukaren vädjar i torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen