Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 juli 2017

Avgångskrav efter misstänkt vanvård på tysk jordbruksministers gård

Efter filmade bilder på skadade grisar som knappt kan röra sig stiger avgångskraven på delstaten Nordrhein-Westfalens nytillträdde jordbruksminister.

 Pressbild på Christina Schulze Föcking, nytillträdd jordbruksminister för CDU i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen.
Pressbild på Christina Schulze Föcking, nytillträdd jordbruksminister för CDU i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. FOTO: Fotografie Rauss

I slutet av juni tillträdde Christina Schulze Föcking som ny jordbruksminister i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen. Bara ett par veckor senare offentliggjorde veckotidningen Stern en video, filmad på de två grisgårdar som Christina Schulze Föcking drev tillsammans med sin man fram till att hon tillträdde som jordbruksminister. Filmupptagningarna gjordes av en djurskyddsorganisation mellan mars och juni. Filmen visar att grisarna på den ena gården ser ut att behandlas väl. På den andra visar filmen bland annat grisar med avbitna svansar med inflammerade sår och grisar med svåra ledinflammationer som knappt kan röra sig. Marken är full av avföring, och ammoniaknivåerna uppmäts till det dubbla av vad som är tillåtet.

Grisarna utan vatten

Dessutom är två nätter då grisarnas vatten var avstängt dokumenterade, säger Christian Adam från djurskyddsorganisationen Tierretter till Stern.

– Många djur i videon är så svårt skadade att man inte kan räkna med att de blir bra igen. Och då måste man hjälpa dem ur sitt lidande och nödslakta dem. Ett sådant djur får inte användas till något alls, inte ens till hundfoder, säger veterinären och miljöpartisten Ophelia Nick till tidningen.

I en skriftlig kommentar skriver jordbruksministerns man, Frank Föcking, att det under årets första halvår förekommit ”ovanliga sjukdomsförlopp” vilket ledde till att gården i samråd med en veterinär nödslaktade 31 av 940 grisar.

Avgångskrav väcks

40-åriga Christina Schulze Föcking tog för 15 år sedan över föräldragården i Steinfurt, nära gränsen till Nederländerna. När CDU, de tyska kristdemokraterna, tog över regeringsmakten i delstaten Nordrhein-Westfalen, utnämndes hon till jordbruksminister, bland annat med ansvar för djurskyddsfrågor. Schulze Föcking har utmärkt sig som en motståndare till att statligt erkända djurskyddsorganisationer har rätt att komma in med officiella protester mot saker som för trånga stall eller kupering av grisar.

Nu väcks kraven på hennes avgång – något som ter sig osannolikt så länge den misstänkta vanvården inte tas upp, och fälls, av delstatens statsåklagare. Att detta kulle ske håller till och med vissa djurskyddsorganisationer för otroligt, då den misstänkta vanvården troligen inte bryter mot lagen, enligt tidningen Welt.

LÄS MER: Kor vanvårdade i SmålandLÄS MER: SD-politiker får djurförbud efter vanvårdLÄS MER: Nya grisbilder från Djurrättsalliansen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen