Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 november 2017

Avgår efter 16 år som mejeriordförande

Efter 21 år i styrelsen varav 16 år som ordförande tackar Ulf Claesson för sig vid Falköpings Mejeris stämma i december.

– Det känns som rätt läge att lämna över, säger han.

Det var 1997 som Ulf Claesson, då 29 år, valdes in i styrelsen för Falköpings Mejeri. Fyra år senare utsågs han till ordförande efter Östen Andersson.

 Ulf Claesson har under sin ordförandeperiod fått se Falköpings Mejeri växa kraftigt, inte minst genom förvärvet av Grådö Mejeri. Det är nu landets volymmässigt tredje största mejeri efter Arla och Skånemejerier.
Ulf Claesson har under sin ordförandeperiod fått se Falköpings Mejeri växa kraftigt, inte minst genom förvärvet av Grådö Mejeri. Det är nu landets volymmässigt tredje största mejeri efter Arla och Skånemejerier. FOTO: Janne Andersson

– Det har varit roliga år och jag har fått vara med om en fantastisk utveckling av mejeriet. Men beslutet att lämna över har vuxit fram över tiden och jag berättade redan på förra stämman att detta var mitt sista år, säger Ulf Claesson, som nu har hunnit fylla 50 år.

Hans roll ändrades när mångårige vd:n Thomas Andersson slutade våren 2015. Efter den misslyckade rekryteringen av Marika Wärff träffade mejeriet rätt när tidigare produktionschefen Anders Segerström fick vd-jobbet.

– De senaste åren har jag varit åldermannen och fått sätta mig in i affärerna på ett helt annat sätt än tidigare. Nu är Anders varm i kläderna och företaget fungerar bra, så det känns som rätt läge att lämna över, menar Ulf Claesson.

Valberedningen arbetar fortfarande med vem som ska föreslås till den vakanta platsen i styrelsen när stämman hålls den 6 december. Därefter utser styrelsen en ny ordförande inom sig. Den kvarvarande ledamot med längst tid i styrelsen är Maria Eliasson, Sätuna.

– Uppdraget har tagit mycket tid vilket inneburit att jag åsidosatt en del hemmavid. Så jag kommer att lägga lite mer energi på att utveckla det egna företaget, säger Ulf Claesson.

 Det är fortfarande inte officiellt vem som ska föreslås som ny ledamot i styrelsen när Ulf Claesson slutar vid stämman i december. Efter stämman utser styrelsen ny ordförande inom sig.
Det är fortfarande inte officiellt vem som ska föreslås som ny ledamot i styrelsen när Ulf Claesson slutar vid stämman i december. Efter stämman utser styrelsen ny ordförande inom sig. FOTO: Göran Berglund

Mejeriet kan redovisa ett bra bokslut för 2016–2017. Omsättningen ökade till 1,24 miljarder kronor, mycket tack vare de höga priserna på grädde, och resultatet landade på 16 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets minusresultat på 4 miljoner.

Vd Anders Segerström konstaterar i årsberättelsen att betalningen i juli 2016 var nere i under 3 kronor men att den i nuläget har stigit med ungefär 1 krona. ”Jag är nöjd att vi har kunnat följa med uppåt så fort när världsmarknadspriset stigit”, skriver Anders Segerström.

Invägningen på helägda dotterbolaget Grådö har efter tre år i Falköpings Mejeris ägo stigit från 20 miljoner till 69 miljoner kilo. Under 2017 har man tagit in sammanlagt 16 nya leverantörer till Grådö där företaget inom kort startar laktosfri produktion.

Det är fortfarande inte klart när och på vilket sätt som Grådöleverantörerna ska kunna ansluta som medlemmar i den ekonomiska föreningen.

– Styrelsens förslag är att erbjuda medlemskap inom en femårsperiod vilket är vårt sätt att markera att vi är en långsiktig ägare som vill vara kvar i regionen. Eventuellt kommer det att ske när den sista kontraktsperioden löper ut under 2019 men det är upp till den nya styrelsen lägga förslag om, säger Ulf Claesson.

Uppåt för Falköpings Mejeri

Falköpings Mejeri redovisar ett plusresultat på 16 miljoner kronor för det brutna räkenskapsåret 2016–2017.

Omsättning: 1, 249 mkr ( 1 159).

Resultat: 16 mkr (–4).

Kassalikviditet: 65 procent (55).

Soliditet: 37 procent (31).

Invägning, Falköping: 159 mkg (163).

Invägning, Grådö: 69 mkg (61).

Aktiva medlemmar: 144 (147).

Leverantörer, Grådö: 50 (45).

Anställda, Falköping: 71 (69).

Anställda, Grådö: 46 (46).

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen