Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 mars 2014

"Avskaffa särreglerna"

Avskaffa alla särregler som inte någon betalar för. Hälsningen till svenskt lantbruk kommer från Svenska Foders avgående VD Carsten Klausen. – Svenska grisar har blivit en nischproduktion, konstaterar han.

Carsten Klausen vill tillåta GMO-soja och ha samma regler för de svenska grisarna som för de europeiska. Men det svenska beteskravet vill han ha kvar.
Bild 1/2Carsten Klausen vill tillåta GMO-soja och ha samma regler för de svenska grisarna som för de europeiska. Men det svenska beteskravet vill han ha kvar. FOTO: Carla Karlsson
Carsten Klausen.
Bild 2/2Carsten Klausen. FOTO: Carla Karlsson

Det blev nästan på dagen tio år på Svenska Foder för danske Carsten Klausen, varav åtta år som VD. Nu går han vidare inom DLG-koncernen och tar över chefskapet på tyska spannmålsjätten HaGe Kiel.

– Många trodde säkert att jag bara var hitskickad från Danmark för att röja upp under en kort tid. Men så blev det inte, säger Carsten Klausen.

Under hans ledning har Svenska Foder tredubblat sin omsättning och gått från minusresultat till vinster på över 100 miljoner kronor de tre senaste åren. Tillväxten har till stor del bestått av uppköp runt om i landet.

Men ombedd att sammanfatta vad som hänt med svenskt lantbruk under samma tid är det svårt att teckna samma ljus bild även om Carsten Klausen alltid månar om att lyfta fram det positiva. Han håller upp Land Lantbruks nummer med finansminister Anders Borg på förstasidan och suckar lite.

– Sverige har precis som Danmark alla förutsättningar att lyckas men då måste man värna och stötta produktionsjordbruket. Det går inte att leva enbart på närproducerat och gårdsbutiker. Det kan inte bära en kritisk massa, säger Carsten Klausen.

Han har under årens lopp arbetat aktivt i olika nätverk, senast i försöken att skapa ett LRF Växtodlarna. Han har även suttit i Svensk Lantbruksforsknings styrelse och han har överallt predikat samma mantra till de som velat lyssna:

– Produktion, produktion, produktion. Här har både politikerna och lantbruket ett ansvar.

Carsten Klausen konstaterar att lönsamheten i svenskt lantbruk är för dålig för att locka investerare. På följdfrågan vad det går att göra åt saken väljer han att tala klarspråk.

– Det får inte finnas för många särregler, i synnerhet när Ica och Coop inte betalar för dem. Trots att produktionen är av toppkvalitet är det svårt att få ut något extra för den, säger han.

Inom Svenska Foder har Carsten Klausen gjort sig känd för en extrem kostnadskontroll och receptet till det svenska lantbruket är detsamma. Därför menar han till exempel att Sverige måste släppa in GMO-sojan.

– Det dröjer inte länge till, förmodligen under 2015. Svenska Foder kommer att vara med när det är dags.

Svensk grisnäring betraktar han i dag som en nischproduktion och hans råd är att tillåta uppfödning enligt EU-standard.

– Vi skulle ju kunna producera så mycket mer! Nedgången vi har sett drabbar hela slakterinäringen, menar Carsten Klausen.

Läs hela intervjun med Carsten Klausen i Land Lantbruk nummer 12 som kommer ut i dag fredag. Där presenteras också trion som är nya ledningen för Svenska Foder.

I Lantbrukspodden avsnitt 18 kan du också höra en intervju med Carsten Klausen. Du hittar den här.

Fakta: Lönsammast i DLG

  • DLG i Danmark ägs av cirka 30 000 bönder och är en av Europas största jordbrukskoncerner.
  • DLG hade förra året en omsättning på 59 miljarder danska kronor med ett resultat före skatt på 537 miljoner.
  • Förutom handel med spannmål, insatsvaror och fodertillverkning omfattar DLGs verksamhet grossisthandel med grönsaker, elhandel, telekommunikation med mera. DLG har 34 dotterbolag och 10 delägda bolag i 17 europeiska länder.
  • Svenska Foder var 2013 DLG-koncernens mest lönsamma bolag i förhållande till omsättningen.

Relaterade artiklar

Till toppen