Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 maj 2018

Avslag på överklagandet om skyddsjakt

LRF fick avslag på överklagandet av Länsstyrelsens beslut om att inte medge skyddsjakt på varg på Molstaberg.

 Förvaltningsrätten avslog LRF:s överklagan.
Förvaltningsrätten avslog LRF:s överklagan. FOTO: Mostphotos

LRF drev överklagandet till förvaltningsrätten som ett principmål, men fick alltså avslag av Förvaltningsrätten i Luleå. Nu går LRF vidare och överklagar till Kammarrätten.

”Inte prövat alla delar”

I ett pressmeddelande menar LRF att förvaltningsrätten inte har prövat alla delar av relevant lagstiftning.

”Förvaltningsrätten har valt en enkel väg genom att okritiskt godta länsstyrelsens argumentation om varför skyddsjakt inte medgavs. Domskälen handlar nu i stort sett enbart om en grind stod öppen eller ej.”

Läs mer: LRF: Molstaberg blir principmål

I stället menar LRF att förvaltningsrätten borde ha grundat sin bedömning på riksdagens beslut om att ”rovdjurspolitiken ska innebära att tamdjurshållningen inte påtagligt försvåras av rovdjursförekomst och att socioekonomisk hänsyn ska tas i rovdjursförvaltningen”.

– Fallet är ett av de värsta exemplen på hur rovdjursförekomst får plåga djurhållare i åratal utan att länsstyrelsen vidtar nödvändiga åtgärder. Situationen i trakten av Molstaberg är mycket långt från riksdagens uttalade vilja, säger LRFs jakt- och viltexpert Anders Wetterin.

”Myndigheterna klarar inte avvägningarna”

När LRF tog beslutet att driva frågan som principmål sa Palle Borgström i ett pressmeddelande:

– Molstaberg är ett exempel på en myndighetsövning som är helt oacceptabel där myndigheten inte klarar av att göra de avvägningar man ska. Det är inte så politikerna hade tänkt sig när man fattade beslutet.

Läs mer: Efter nytt angrepp – kräver beslut om skyddsjakt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen