Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 januari 2018

Avtalet mellan EU och Mercosur nära ett avgörande

Ett genombrott i förhandlingarna mellan EU och Mercosur är nära. I dag möter EU de sydamerikanska utrikesministrarna för att komma ytterligare ett steg närmare ett avslut. Men uppgörelsen kan slå hårt mot EU:s nötköttsproducenter.

 EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är delvis ansvarig för avtalsförhandlingarna.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är delvis ansvarig för avtalsförhandlingarna. FOTO: IBD/Istock

Sedan 2010 har EU förhandlat om ett handelsavtal med Mercosur-länderna, Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. I dag, tisdag, mötte EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och EU:s Jordbrukskommissionär Phil Hogan de latinamerikanska ländernas utrikesministrar för att diskutera avtalet.

Avtalet väntas bli det EU:s mest omfattande – värt tre gånger så mycket som det som undertecknades med Japan förra året, enligt Dagens Nyheter.

LÄS MER: Malmström och Hogan i strid om sydamerikanskt nötkött

Mercosur vill exportera mer kött

I avtalsförslaget ska Mercosur få sänkta tullar på export av etanol och upp till 70 000 ton nötkött till EU per år. I utbyte får EU sänkta tullar på export av bilar, mejeriprodukter och ett antal andra varor och tjänster.

Indikationer har tytt på att de sydamerikanska länderna inte nöjer sig med att exportera de föreslagna 70 000 tonnen nötkött. De kräver mer och enligt tidningen Politico är EU beredda att erbjuda 90 000 till 100 000 för att avtalet ska ros i land.

Att det kommer indikationer på att EU är beredda att höja nivån kan ses som ett tecken på att tiden för att få till ett färdigt avtal börjar rinna ut. I mars startar nämligen Brasiliens presidentvalskampanj och därför bör avtalet bli klart snarast för att det ska bli av inom en närstående framtid.

I det senaste erbjudandet som EU lägger fram kvarstår dock nivån på 70 000, rapporterar Agra Europe.

Irländska lantbrukare starkt kritiska

I Frankrike och Irland har hotet om de stora mängderna billigt nötkött som kommer in på EU:s marknad till följd av avtalet orsakat stora protester.

– Jordbruksministern Michael Creed och EU-kommissionär Phil Hogan måste stå upp mot handelsminister Cecilia Malmströms ”sell-out” av nötkött från Brasilien i de pågående Mercosurförhandlingarna, sa Joe Healy, ordförande för Irländska lantbruksorganisationen IFA (Irish Farmers Association), till Agriland på måndagen.

Frankrike mer försonliga till förmån för industrin

Även i Frankrike har kritiken mot avtalet varit stor på grund av risken att det sydamerikanska köttet ska konkurrera ut landets köttproducenter. Men enligt Politico har ledningen i Paris intagit en med försonlig inställning och framhållit att EU behöver erbjuda mer nötkött om de ska få till avtalet, som kan innebära stora möjligheter för den franska tillverkningsindustrin.

Sverige ställer sig bakom förslaget

Under måndagens ministermöte med medlemsstaternas jordbruksministrar sa dock jordbruksministrar från Frankrike, Irland, Italien, Polen och Belgien att de inte är beredda att göra fler eftergifter för de känsliga jordbruksprodukterna – nötkött, etanol, socker, fågel och ris som också ingår i avtalet.

Under samma möte sa jordbruksministrar från Sverige tillsammans med Tyskland, Nederländerna och Danmark att de ställer sig bakom avtalet och menar att EU inte bör missa de stora möjligheter som avtalet innebär.

Avtalet ska vara klart i februari

Förhoppningen är att en definitiv siffra när det gäller nötköttet ska spikas under förhandlingarna denna vecka och målet är att avtalet mer Mercosur ska skrivas under i februari.

LÄS MER: Stora skillnader i antibiotikaanvändning i EuropaLÄS OCKSÅ: Politik en risk för bönder (LRF-PREMIUM)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen