Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 september 2018

Baggar lockar sugna köpare

På årets Baggauktion Mälardalen väntas säljare från hela landet, och besökare som hoppas hitta den perfekta baggen.

 Baggarna visas upp för publiken.
Bild 1/2 Baggarna visas upp för publiken. FOTO: Karin Wennås
 Köparna granskar baggarna i jakten på den perfekte baggen.
Bild 2/2 Köparna granskar baggarna i jakten på den perfekte baggen. FOTO: Karin Wennås

Den sjätte upplagan av Baggauktion Mälardalen hålls onsdagen den 26 september i Uppsala. Säljare väntas från Luleå i norr till Skåne i söder – och Gotland i öster.

”Får en kvalitetsbagge”

Totalt blir det 30 utrop, varav 28 enskilda baggar och två grupper tacklamm med tre djur i varje. Enligt Karin Wennås på Gotlandsfårsföreningen ska auktionen inledas med fyra äldre, beprövade baggar av rasen Gotlandsfår, och därefter kommer 2 Leicesterbagglamm och 22 Gotlandsbagglamm.

– När man köper en bagge på auktion får man en kvalitetsbagge. De allra finaste är utvalda, de går igenom en noggrann veterinärkontroll och är garanterat friska. Det ingår även en garanti där säljaren är skyldig att ersätta köparen om det inte blir lamm, det får man inte om man köper en bagge från en gård, säger hon.

Läge för fynd

Utropspriset ligger på 4 500 kronor, men hur långt budgivningen går är svårt att sia om. Men det kan finnas läge för fynd.

– Det finns alltid baggar i slutet, när folk har köpt sig nöjda, som går till utropspris. Och han man tur kan det även vara så att vissa baggar är för nära släkt med andra budgivares besättning, och därför inte passar. Då kan man få en väldigt fin bagge för 4 500 kronor, säger Karin Wennås.

Ny auktionsdag

I år klämmer man in auktionen på en onsdag, allt för att kunna hålla den under september månad – lördagen innan hålls baggauktionen i Jönköping, och lördagen efter på Gotland.

– De flesta vill släppa till baggarna till tackorna i oktober, säger Karin Wennås, Gotlandsfårsföreningen.

Söker olika egenskaper

Under hela förmiddagen går de dryga hundra besökarna runt bland baggarna och försöker hitta det man söker.

– Det finns olika egenskaper som man är ute efter utifrån vad det är man vill förbättra i sin besättning. Folk går runt och tittar, känner och verkligen borrar ner fingrarna i pälsen, säger hon.

Årets fårföretagare

Auktionen hålls i ridhuset på Lena prästgård i Vattholma, norr om Uppsala. Auktionsutropare är Kjell Nilsson, Graute gård på Gotland, som i år blev utnämnd till Årets fårföretagare av Fåravelsförbundet.

Mer info om auktionen finns på Facebooksidan Baggauktion Mälardalen.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen