Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 mars

Bakläxa för djurskyddsförordningen

Den nya djurskyddsförordningen får bakläxa, vilket gör det oklart vad den nya djurskyddslagen som träder ikraft första april kommer att innebära i praktiken.

 Regeringen drar tillbaka den nya djurskyddsförordningen på grund av oklarheter i den nya lagen.
Regeringen drar tillbaka den nya djurskyddsförordningen på grund av oklarheter i den nya lagen. FOTO: Magnus Lorin

Den nya djurskyddslagen beslutades av riksdagen förra sommaren, och fick nyligen en kompletterande förordning av regeringen. Fast nu har förordningen dragits tillbaka och ska ändras, bara tre veckor innan lagen börjar gälla.

– Vi vet inte vad de kommer att ändra. Det är svårt att se konsekvenserna fullt ut förrän de omsätts i mer praktiska termer i djurskyddsförordningen och djurskyddsföreskrifterna, säger Erika Brendov, LRF:s expert i djurskyddsfrågor.

Oklarheter i lagtexten

Bakgrunden till att förordningen dras tillbaka är att regeringskansliet har uppmärksammat oklarheter i lagtexten gällande värphöns.

”Efter närmare granskning av djurskyddsförordningen har det inom regeringskansliet uppmärksammats oklarheter i en lagtext gällande beteendemönster och krav om låga nivåer på dödlighet hos värphöns. Regeringen kommer mot den bakgrunden att fatta ett ändringsbeslut i den nyss beslutade djurskyddsförordningen…” skriver regeringen på sin hemsida.

På frågan vad som kommer att ändras är beskedet från landsbygdsministerns pressekreterare är att frågan just nu bereds på regeringskansliet.

LÄS MER: Ny djurskyddsförordning klubbad

De tidigare föreskrifterna gäller

Det är Jordbruksverket som har i uppgift att ta fram nya föreskrifter i enlighet med lagen och förordningen, men än så länge så duger de gamla gott, enligt Helena Elofsson, djurskyddssamordnare på Jordbruksverket.

– Det första vi kommer att göra är att se till att det blir rätt hänvisningar, men vi har inte sett några stora ändringar i sak vi måste göra omedelbart, säger hon.

LÄS MER: Ny djurskyddslag ska träda i kraft i april 2019

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen