Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 december 2016

Bakterier i stället för slamtömning

Med hjälp av bakterier och kemisk syresättning behöver enskilda avlopp inte tömmas på slam. Dessutom sänks fosforhalten till en i de flesta fall godtagbar nivå. Det visar fleråriga tester i Gislaved.

Rickard Carlsson har tagit fram en produkt som syresätter vattnet i avloppsbrunnen och med åtta olika bakterier som bryter ned avföringen och fettet så att slamtömningen inte längre behövs. Dessutom sänks fosforhalten i avloppsvattnet.
Bild 1/3Rickard Carlsson har tagit fram en produkt som syresätter vattnet i avloppsbrunnen och med åtta olika bakterier som bryter ned avföringen och fettet så att slamtömningen inte längre behövs. Dessutom sänks fosforhalten i avloppsvattnet. FOTO: Göran Berglund
Bild 2/3 FOTO: Göran Berglund
Bild 3/3 FOTO: Göran Berglund

En gång i månaden plockar fastighetsägaren Staffan Sjöblom i Sjölid utanför Gislaved fram sin burk och sitt doseringsmått. Pulvret som han häller i toalettstolen eller i några andra av husets avlopp gör att han slipper tömma sin trekammarbrunn på slam.

Blandingen består dels av natriumperkarbonat som syresätter vattnet och dels av åtta olika bakterier som bryter ned avföring och fett samt omvandlar kvävet till kvävgas. Produkten är framtagen av Rickard Carlsson, också från Gislaved, som efter avslutad utbildning till jägmästare kom i kontakt med reningsmetoden under ett besök i Sydafrika.

"Tjockt lager man fick slå sönder"

Staffan Sjöblom är en av ett 20-tal fastighetsägare i Gislaved som under flera år har testat Rickard Carlssons produkt. Alla är överens om att den fungerar och Staffan har inte haft slamtömning på tre år.

– Tidigare när vi slamtömde var det en halvmeter tjockt lager i brunnen som var så hårt att man fick slå sönder det för att få ned utrustningen. Nu är det en mjuk hinna som inte blir tjockare än 12–15 centimeter, berättar Staffan Sjöblom.

Bakterierna är desamma som de kommunala reningsverken använder. De håller dessutom ledningar, pumpar och infiltrationsrör rena från beläggningar. Metoden är till extra fördel i hus med värmeväxlare där vattentemperaturen är lägre och där fettet hinner stelna på vägen ut i avloppsrören.

"Intressant alternativ"

Gislaveds kommun har obligatorisk slamtömning för enskilda avlopp men har gett en tillfällig dispens för de fastigheter som använder metoden. Kommunen tar 750 kronor för en slamtömning medan doseringsmedlet kostar cirka 1 100 kronor per år för en tvåbarnsfamilj.

– Det är ett i högsta grad intressant alternativ. Det är ju en miljöbelastning i sig att åka omkring och tömma brunnar, säger Gunnar Gustavsson på kommunens tekniska förvaltning.

Egna analyser som Rickard Carlsson utfört visar dessutom på en fosforreducering på cirka 50 procent. Han har undersökt möjligheterna att få metoden testad men certifieringen skulle enligt JTI kosta uppemot 1 miljon kronor, en investering som Rickard inte har råd med.

Populärt bland husvagnsägare

Därför säljs produkten i första hand till husvagns- och husbilsägare som använder den för att slippa odören från latrin- och gråvattentankarna.

– Det ligger på mig att ta fram en oberoende analys av reningsgraden och det har jag hittills inte haft möjlighet till, säger Rickard Carlsson.

LÄS MER: Dryg kostnad för fosforjakt på landsbygden

Relaterade artiklar

Till toppen