Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 juli 2017

Balar blir fotokonst

Ensilagebalar behöver inte vara tråkiga. Nu fortsätter balarna runt om i Sverige att bli konst för att uppmärksamma kampen mot cancer.

Vita, rosa och blå ensilagebalar sätter just nu färg på landskapet. Svenska lantbrukare stöttar cancerforskningen genom att välja den blå eller rosa ensilageplasten för att lagra foder. Lantmännen har just nu även en fototävling på gång på Instagram under hashtaggen #balarmotcaner. Där kan lantbrukare ta del i fototävlingen för att uppmärksamma den sjukdom som drabbar många.

Satsar på emojis

Förra året vann maskiningenjören Elin Bäckström bildtävlingen med konstbalar från hennes familjs lantbruk i Tandfors utanför Kalix. Nu är hon med i tävlingen igen med såkallade emojis.

– Det är kul att glädja bilisterna i semestertrafiken, säger Elin Bäckström i ett pressmeddelande.

Att måla på just balar är inte helt lätt, det finns flera utmaningar med den här typen av konst.

– Det är svårt att hitta en färg som håller på plasten, jag har fått prova mig fram med åren och experimenterar lite grann. En annan utmaning är formatet, balarna är så pass stora att jag får backa tillbaka några meter flera gånger när jag målar, för att vara säker på att resultatet blir som jag tänkt mig, säger Elin.

Tävling pågår hela sommaren

För varje rosa eller blå rulle ensilageplast som Sveriges lantbrukare köper skänks 15 kronor oavkortat till Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation respektive Prostatacancerförbundet.

Lantmännens fototävling pågår under hela sommaren och avslutas den 15 september. För att vara med och tävla: fotografera rosa eller blå balar och publicera på Instagram med taggen #balarmotcancer.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen