Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 februari 2019

Barn i Haparanda ska lära sig mer om lantbruk

Alla förskoleklasser i Haparanda ska besöka ett lantbruk för att lära sig mer om lantbruk. Det tycker Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som skrivit en motion till kommunfullmäktige.

 Förskolebarn i Haparanda ska få mer kunskap om jordbruket och dess förutsättningar enligt ett förslag i kommunfullmäktige.
Förskolebarn i Haparanda ska få mer kunskap om jordbruket och dess förutsättningar enligt ett förslag i kommunfullmäktige. FOTO: Henrik Isaksson / IBL Bildbyrå

Det ska bli obligatoriskt att besöka ett lantbruk för alla förskoleklasser i Haparanda, det tycker Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som skrivit en motion till kommunfullmäktige, skriver Haparandabladet.

Ska ge ökad förståelse

Bakgrunden är de svårigheter som i dag finns när det gäller att driva jordbruk, samt att allt färre barn kommer i kontakt med jordbruk. Det gör i sin tur att barn varken upplever eller får förståelse för var de livsmedel som vi lever av kommer ifrån.

”Som ett led i att främja våra lokala näringar samt öka kunskapen om lantbrukets olika områden föreslår S och V att inför obligatoriska skolbesök för barn i förskoleklassen”, står det i motionen.

Pengar ska öronmärkas

Medel för att man ska kunna göra dessa besök ska öronmärkas och landsbygdsutvecklaren ska få i uppdrag att skapa förutsättningarna för att genomföra förslaget enligt den modell som kulturenheten har använt för att genomföra studiebesök i kulturhistoriska miljöer.

Projekt genomförs på andra platser

Fler har insett vikten av att barn ska få mer kunskap om jordbruket och dess förutsättningar. På Torsta Naturbruksgymnasium driver tre elever ett tio veckor långt projekt för att öka kunskapen kring och intresset för lantbruk hos barn och unga. De erbjuder aktiviteter för barn i årskurs fem till sju kopplade till naturbruksprogrammet.

– Man äter kött och dricker mjölk, men tänker inte på varifrån det kommer. Man bara går till affären och köper, säger Melina Winqvist, en av de tre eleverna som med projektet vill ta bort det tabu som de känner kan göra att unga inte vågar välja naturbruk som inriktning på gymnasiet.

LÄS MER: Naturbrukselever ska lära barn om lantbruk (Land Lantbruk)LÄS MER: ”Förhoppningsvis väcks nyfikenhet” (Land Lantbruk)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen