Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 september 2018

"Bäst före"-datum – inget för Miljöpartiet

Miljöpartiet vill byta ut begreppet "bäst före" på olika livsmedel, för att minska svinnet av fortfarande ätbar mat som i stället kastas bort. Partiet vill se ett annat begrepp som förklarar fram tills när varan faktiskt går att använda.

 Miljöpartiet vill ändra datummärkningen på livsmedelsvaror.
Miljöpartiet vill ändra datummärkningen på livsmedelsvaror. FOTO: Leif R Jansson/ TT

– Vi har inte slagit fast en exakt formulering men det måste vara något som ger bättre vägledning. Vi har ett alldeles för stort matsvinn i Sverige. Ungefär 30 procent av det som produceras på svenska åkrar försvinner och vi vill öka människors förståelse för att maten faktiskt är ätbar efter ”bäst före”-datum, säger konsumentminister Per Bolund (MP) till TT.

”Generellt EU-problem”

Regler för information om livsmedel ligger på EU-nivå, men Per Bolund anser att det finns goda möjligheter att få gehör för förslaget:

– Jag tror det, bland annat i nordiska länder finns en stor frustration och detta är ett generellt EU-problem.

Frågeställningarna kring ”bäst före” har dock precis uppmärksammats av Arla, som så sent som häromveckan började komplettera med begreppet ”ofta bra efter” på bland annat mjölk-, yoghurt- och filpaket.

Ofta hållbart längre

Mejerikoncernens motivering var just att förtydliga att många produkter ofta är hållbara även efter ”bäst före”-datumet, och är godkänd av Livsmedelsverket.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen