Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 januari 2018

Bättre betalt för hållbart producerad mjölk

Från och med första januari i år betalar det finska mejeriföretaget Valio en cent mer per liter mjölk för en hållbart producerad mjölk.

 Med hållbarhetstillägget förbinder sig lantbrukaren att följa vissa regler.
Med hållbarhetstillägget förbinder sig lantbrukaren att följa vissa regler. FOTO: Mostphotos

Målet med detta är enligt Valio att främja djurens välmående och att de får ett bättre liv, skriver Landsbygdens folk.

De lantbrukare som bland annat förbinder sig till en systematisk hälsovård för djuren får ett så kallat hållbarhetstillägg, vilket är 1 cent per mjölkliter. För närvarande är redan omkring 80 procent av Valios mjölkgårdar med i programmet och målsättningen är att alla gårdar ska vara med år 2020.

”Räknar med fler under året”

– Vi är glada över hur fint mjölkgårdarna runtom i landet har förbundit sig till arbetet. Omkring 4 600 av Valiogruppens 5 800 mjölkgårdar fungerar redan enligt de nya instruktionerna. Vi fortsätter med lokala utbildningar och förväntar oss att få med många nya gårdar i programmet under året, säger mjölkanskaffningsdirektör Juha Nousiainen.

Kor ska finnas i register

Mjölkgårdarnas besättningar ska få en organiserad hälsovård och ska finnas i nötdjurens hälsovårdsregister Naseva. Veterinär ska besöka gården minst en gång per år och göra en bedömning av djurens hälsa utifrån punkter som är jämförbara mellan olika gårdar. För att lantbrukaren ska få hållbarhetstillägget ska även en regelbunden uppföljning av klövhälsan samt smärtlindring vid avhorning göras, vilket redan gjorts på de flesta gårdarna.

Läs mer: Valio tvingas böta för priskrig med ArlaArla kan gå vidare med skadeståndskrav efter domen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen