Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 april 2018

Bättre betalt för Skånemejeriers medlemmar

Skånemejeriers medlemmar fick nästan 20 öre mer än Arlabönderna i betalning för mjölken 2017, konstaterade man på dagens stämma. Men striden inom Svensk Mjölk om en försäljning av de svenska ostvarumärkena är det absolut knäpptyst om.

 Anders Rolfsson, Skånemejerier.
Anders Rolfsson, Skånemejerier. FOTO: Lennart Perlenhem

Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejeriers ekonomiska förening, såg besvärad ut när Land Lantbruk frågade hur han ser på frågan om varumärkena för de klassiska svenska ostarna herrgård, präst och grevé.

– Jag säger absolut ingenting. Det där är inget vi pratar om.

Du är mycket hemlighetsfull?

– Jag säger inget om detta. Det bör inte andra heller göra, svarade Anders Rolfsson.

Frågan om en eventuell försäljning ligger på Svensk Mjölks bord, vilket Land Lantbruk skrev om för några veckor sedan. Mycket talar för en försäljning av varumärkena efter att Skånemejerier AB:s franska ägare, Lactalis, utmanat Svensk Mjölks rätt till varumärkena. Men i den frågan är det alltså locket på.

FOTO: Ann Lindén

”Höga avräkningspriser”

Däremot kan Skånemejeriers ekonomiska förening se tillbaka på ett bra 2017.

– Mot slutet hade vi väldigt höga avräkningspriser och för de flesta blev det ett bra år, sade en nöjd Anders Rolfsson och pekade på att låga räntor, foderpriser och energipriser lyfte de ekonomiska kalkylerna på gårdsnivå.

Till det bidrog också en merbetalning utöver vad konkurrenten Arla betalar, och vars pris Skånemejerier följer, på 18 öre per kilo för konventionell mjölk och 28 öre för ekologisk mjölk, sammanlagt 61 miljoner kronor.

Stigande omsättning

De pengarna kan ses som en delbetalning för försäljningen 2012 av Skånemejerier AB. Dessutom betalades ytterligare 14,3 miljoner ut i form av insatsemissioner.

Omsättningen i Skånemejeriers ekonomiska förening – i praktiken försäljning av mjölk till Skånemejerier AB – steg med nära 300 miljoner till 1,6 miljarder kronor. Något som helt beror på ett högre mjölkpris. Invägningen av mjölk backade något jämfört med året före.

LÄS MER: Svensk Mjölk vill sälja svenska ostvarumärken

Relaterade artiklar

Till toppen