Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 november 2019

Bättre brunstpassning med digitala djur

Digital teknik spelar en allt viktigare roll i ladugården. Med ett verktyg för att bevaka djurens fruktsamhet kan mjölkproducenter minska arbetstiden och nå bättre lönsamhet.

 Mätaren på djuret signalerar om hur kon mår och om hon brunstar.
Mätaren på djuret signalerar om hur kon mår och om hon brunstar. FOTO: Jan Ekdahl

Att hålla koll på vilka kor som är brunstiga och när de ska semineras ställer höga krav på både rutiner och ett gott djuröga. Det digitala verktyget Sensehub, som säljs av Växa Sverige, ska göra det lättare att övervaka brunst och aktivitet i besättningen.

– Systemet hittar fler brunster och uppmärksammar hälsostörningar tidigare än vad man gör med ögat, säger Jörgen Jansson, husdjurstekniker på Växa Sverige.

 Enligt Jörgen Jansson, husdjurstekniker på Växa Sverige, hittar Sensehub fler brunster och uppmärksammar hälsostörningar tidigare än vad man gör med ögat.
Enligt Jörgen Jansson, husdjurstekniker på Växa Sverige, hittar Sensehub fler brunster och uppmärksammar hälsostörningar tidigare än vad man gör med ögat. FOTO: Växa

Kan spara pengar

Tanken är att investeringen ska löna sig genom minskad arbetstid, sänkt inkalvningsålder och kortare kalvningsintervall. Enligt Växas uträkningar, baserade på en typbesättning med 100 kor och 35 kvigor, kan arbetstiden för brunstpassning minska med 40 minuter per dag, inkalvningsåldern sänkas med en månad och kalvningsintervallet med 20 dagar per år. Sammanlagt kan det spara mellan 50 000 och 100 000 kronor om året.

Träffsäkert system

Carolin Larsson, mjölkproducent utanför Sala, har använt Sensehub i ett och ett halvt år.

– Brunsten syns tydligt och systemet är väldigt träffsäkert. Jag går bland djuren ofta och håller koll men sedan kan det ändå visa sig att man missat brunster. Verktyget gör att jag kommer åt sådana djur som inte törs visa brunst, till exempel om de är lägre i rang, säger hon.

 Carolin Larsson på Olsbo Gård utanför Sala är nöjd med övervakningsverktyget Sensehub.
Carolin Larsson på Olsbo Gård utanför Sala är nöjd med övervakningsverktyget Sensehub. FOTO: Privat

Övervakar djurets mående

Systemet ger signaler om djurets mående, både om kon är på väg att bli sjuk och i situationer då hon kräver mer uppmärksamhet som i samband med kalvning eller foderbyte. Verktyget ansluts till internet och övervakningsnivån kan anpassas efter besättningens behov.

Enligt Jörgen Jansson passar Sensehub i alla typer av lösdrifter men särskilt i system med fullfoder där det är svårare att hålla koll på varje individs foderintag eller när kvigorna går i separat byggnad där man befinner sig mindre ofta.

Fakta: Så visar Sensehub brunsten

Mätaren på djuret samlar data och signalerar till dator eller mobiltelefon via en antenn. Systemet tolkar värdena och gör om dem till en graf som visar hur mycket djuret rör sig och idisslar. Vid brunst går idisslingen ner och rörelsen upp, och semineringen kan anpassas därefter.

Liknande verktyg säljs av exempelvis DeLaval och Lely.

LÄS MER: Nu finns digital veterinär för lantbruksdjur

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen