Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 januari 2017

Bättre djurvälfärd målet för nytt EU-center

För att bana väg för ett bättre djurskydd sätter EU-kommissionen upp ett särskilt center där länderna kan utbyta erfarenheter. Beslutet är en framgång för Sverige som har varit med att driva initiativet.

FOTO: Mostphotos

Det nya centret ska knyta till sig 75 experter där även näringen och fristående organisationer ska vara representerade. Ett första möte planeras i Bryssel före halvårsskiftet.

Med tisdagens beslut om att skapa en så kallade plattform för djurvälfärd vill EU-kommissionen ta chansen att höja standarden inom djuromsorgen utan att för den skull behöva stifta nya lagar. Bara genom att utbyta kunskap kan man komma en bra bit på vägen, menar Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna som kampanjat för idén.

Svenska mervärden

Att lyfta djurvälfärd på EU-nivå är också ett sätt att värna de svenska mervärdena, har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) framhållit i Land Lantbruk.

– Plattformen är ett sätt att synliggöra positiva saker som händer i länderna, och även vad man misslyckats med. Så att man kan dra nytta av varandras erfarenheter, kommenterade Sven-Erik Bucht initiativet i Land Lantbruk i februari förra året i samband med att frågan diskuterats i Bryssel.

Samarbete i djurskyddsfrågor

Det var i april 2015 som de fyra länderna beslutade att samarbeta i djurskyddsfrågor. Då undertecknade jordbruksministrarna också en gemensam deklaration som syftar till att stärka EUs djurskyddsnivå för grisar.

Relaterade artiklar

Till toppen