Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 december 2019

Bättre parasitkoll med ny metod

Parasiter hos betande djur är ett gissel. Nu har forskare vid SLU tagit fram en lösning som underlättar övervakning av parasittrycket.

 Forskare vid SLU har tagit fram en analysmetod som gör det lättare att särskilja de två vanligaste parasiterna hos nötkreatur.
Forskare vid SLU har tagit fram en analysmetod som gör det lättare att särskilja de två vanligaste parasiterna hos nötkreatur. FOTO: Tommy Holl

Löpmagsmask och tunntarmsmask är vanliga hos betande nötkreatur i Sverige. I synnerhet löpmagmask kan vid riklig förekomst drabba djurvälfärden och produktiviteten. På senare tid har även resistens mot avmaskningsmedel observerats.

Men proverna innehåller ofta en blandning av maskarna vilket gör det svårt att avgöra förekomsten av respektive parasit. Det har motiverat forskarna att utveckla en känsligare diagnosmetod.

Kan skilja på maskarna

Metoden bygger på så kallad Digital Droplet PCR, som gör det möjligt att se små skillnader i maskarnas DNA. Mängden löpmagsmask och tunntarmsmask kan då fastställas med stor noggrannhet.

Förhoppningen är att det ska bli lättare att hålla koll på parasitbördan i infekterade besättningar. Metoden kommer sannolikt vara användbar i både träck- och gräsprover, men mer studier behövs.

LÄS MER: Fara för lungmask på bete

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen