Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 oktober 2017

Oftast korrekta besiktningar vid rovdjursangrepp

Besiktningar av rovdjursskador stämmer oftast. Det bedömer forskare som med hjälp av DNA-teknik dubbelkontrollerat ett stort antal besiktningar av får.

Vid ett misstänkt rovdjursangrepp på tamdjur gör länsstyrelsens besiktningspersonal en bedömning av angreppet utifrån bland annat bitmärken och angreppsområden. Detta för att tamdjursägare ska få den ersättning de har rätt till och för att förebygga bedrägerier – och därför är det väldigt viktigt att bedömningarna är korrekta.

När forskare från SLU och Lunds universitet med hjälp av saliv-DNA dubbelkontrollerade ett stort antal besiktningar visade det sig att besiktningspersonalen i 94 procent av fallen gjort korrekta bedömningar då ett stort rovdjur låg bakom angreppet.

LÄS MER: Ont om stöd för skydd mot rovdjur

I 87 procent av fallen hade de även gjort en korrekt bedömning kring vilken rovdjursart det rörde sig om. När det gällde varg var bedömningarna riktiga i 86 procent av fallen och för lodjur var siffran 91 procent.

Överraskande bra

”Det var överraskande bra med tanke på den stora variationen i skador, bitmärken och blödningar. En orsak till det goda resultatet är att djurägare i Sverige ska se till sina djur varje dag och besiktningen kan då göras relativt snabbt innan rovdjur eller asätare har hunnit ta för mycket av djuret”, kommenterar Jens Frank på institutionen för ekologi och Grimsö forskningsstation.

Forskarna menar att DNA-tekniken kan användas för att utvärdera ersättningssystem – både när det gäller rovdjursskador och när det gäller skador som växtätande däggdjur orsakat på grödor.

LÄS MER: ”Det är inte vår skyldighet att hålla vargen ute”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen