Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2019

Behov av att tänja på vattendiskussionen i Sverige

Borgeby Fältdagar har i år valt vatten som tema och under onsdagen anordnade Linköpings universitet ett seminarium på temat ”innovation inom bevattning”.

 Per Frankelius, lektor vid Linköpings universitet brinner för vattenfrågan.
Per Frankelius, lektor vid Linköpings universitet brinner för vattenfrågan. FOTO: Tindra Englund

– Vi vill vara med och börja tänja på vattendiskussionen i Sverige. För vi tror inte att det räcker att bara förbättra de system vi redan har utan vi måste våga tänka nytt, säger Per Frankelius, lektor vid Linköpings universitet. 

För att kunna lösa vattenfrågan tror han därför att det krävs att det växer fram ett närmare samarbete mellan olika branscher och kompetenser.

– Även om Linköpings universitet inte är experter på det agronomiska så har vi ett stort kunnande när det kommer till ny teknik och där tror jag vår styrka  är att vi ser lantbruket ur nya vinklar, säger Per Frankelius.

Underjordisk bevattning väckte stort intresse

Av de innovativa metoder för bevattning som lyftes fram under diskussionen väckte de underjordiska bevattningslösningarna störst intresse. Särskilt de system som innebär att det går att skicka ut gödning och vatten genom samma system och att man även kan minska behovet av ogräs-bekämpning.

 Linköpings universitets panelsamtal på temat ”innovation inom bevattning”.
Linköpings universitets panelsamtal på temat ”innovation inom bevattning”. FOTO: Tindra Englund

Varför är steget så långt från forskare till åker?

Men trots att det finns många nya spännande förslag i utvecklingsstadiet så verkar steget ofta alltför långt från forskning till att det används i praktiken och de olika paneldeltagarna hade olika svar på vad det är som förhindrar processen. 

– Kanske beror det på att vi människor är vanemänniskor och att man ofta gör det man alltid har gjort, säger Erik Ernerudh från SMHI.

– Jag tror att man gärna vill vänta in och låta någon annan granne prova först för att se hur det går för dem. Men då krävs det att det finns en sådan granne för annars går alla bara runt och väntar på att någon annan ska börja, säger Charlotte Norrman från Linköpings universitet.

– Lönsamheten i spannmålsodlingen är idag för dålig i Sverige för att man ska våga satsa på bevattning, Tror Peter Malm från HIR i Skåne.

Men det håller inte Rudolf dolf Tornerhjelm från Wrams Gunnarstorp med om. 

– Vi ser att det är väldigt vanligt att gårdar byter ägare och att många är sugna på att köpa upp grannens gård. Men jag tror att de skulle tjäna på att ta hand om sin egen gård först, säger han. 

LÄS MER: Vattenfokus på förhandsvisningen av Gropen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen