Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juni

Belgien: Nu ska alla vildsvin skjutas

Alla vildsvin i det pestsmittade området ska skjutas under de närmaste veckorna. Det har belgiska myndigheter nu beslutat, skriver Pig Progress.

 Klartecken om att skjuta vildsvin i det smittade området i Belgien.
Klartecken om att skjuta vildsvin i det smittade området i Belgien. FOTO: Mostphotos

Den afrikanska svinpesten upptäcktes i södra Belgien i september förra året. För att stoppa smittspridning har jordbruksministern slagit fast att alla återstående vildsvin i området måste skjutas.

Officiell jaktsäsong från 1 juli

Det ska göras av myndigheternas egna skogsvaktare, då den officiella jaktsäsongen inte startar förrän 1 juli. I området som angränsar den infekterade zonen ges alla jägare tillåtelse att skjuta vildsvin.

Totalt har 821 vildsvin dött av afrikansk svinpest i Belgien, enligt landets myndigheter. Rapporter om smittade vildsvin har minskat under våren. Förra veckan hittades sex sjuka vildsvin, jämfört med tio som var genomsnittet i april. I början av mars nåddes en topp med 67 rapporter på en vecka.

LÄS MER: Notan för svinpesten: en halv miljard kronorLÄS MER: Stängsel ska hålla svinpesten borta från DanmarkLÄS MER: Nya åtgärder mot svinpesten utreds

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen