Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 oktober 2018

Beskedet: Bengt Persson får fortsätta att producera vattenkraft

Efter en fem år lång process har Bengt Persson i Rödeby fått klartecken från högsta instans att fortsätta driva sitt vattenkraftverk i Lyckebyån.

– Det handlar i mångt och mycket om äganderätten, säger han.

 Bengt Persson, 60, har efter en femårig process fått klartecken att behålla dammen och sitt vattenkraftverk i Lyckebyån utanför Rödeby.
Bengt Persson, 60, har efter en femårig process fått klartecken att behålla dammen och sitt vattenkraftverk i Lyckebyån utanför Rödeby. FOTO: Privat

Mitt i sommaren fick Bengt Persson, till vardags hovslagare men också vattenkraftsägare i Blekinge, ett efterlängtat besked från Mark- och miljööverdomstolen.

Kraftverket i Strömsbergs kvarn, fastigheten där han bor och har ägt sedan 1988, får fortsätta producera elström under förutsättning att han inom loppet av fem år bygger omlöp för fiskvandring och installerar ett galler.

Kostat 2 miljoner

Men det har kostat – både ekonomiskt och personligen. Bara själva processen med advokat och teknisk konsultation har gått på en miljon kronor och åtgärderna kommer att kosta ungefär lika mycket.

– Mitt råd till andra i motsvarande situation är ändå att ha med en advokat redan när första pappret skickas och en konsult som kan skriva klara och koncisa rapporter. Det gäller att visa att du har den bästa kunskapen, säger Bengt Persson.

Kraftverket har drygt två meters fallhöjd och producerar 175 000 kilowattimmar per år. Vattenkraften på platsen har utnyttjats sedan 1600-talet för kvarn- och sågverksamhet och från början av 1900-talet för elproduktion. Turbinen är från 1946. I genomsnitt spiller 70–75 procent av vattnet vid sidan om vilket gör att uttaget är lågt.

LÄS MER: Skulle kunna producera dubbelt så mycket

Processen började 2013 när Bengt Persson anmälde att han skulle laga en dammvägg. Precis som han hade anat ställde länsstyrelsen krav på tillståndsprövning för verksamheten och lagligförklaring av dammanläggningen.

– Det är ju så lagstiftningen ser ut och det är inte så mycket att säga om, menar han.

Länsstyrelsen grundinställning var att dammen skulle rivas ut. När organisationer som Älvräddarna och Naturskyddsföreningen dök upp i processen drev de föga överraskande samma linje.

 I enlighet med domen ska Bengt Persson bygga ett omlöp som ger fiskar och andra vattenlevande organismer fri vandringsväg förbi dammen och vattenkraftverket i Strömsbergs kvarn.
I enlighet med domen ska Bengt Persson bygga ett omlöp som ger fiskar och andra vattenlevande organismer fri vandringsväg förbi dammen och vattenkraftverket i Strömsbergs kvarn. FOTO: Sweco

Har fem år på sig

Bengt Persson är kritisk till att länsstyrelsen kunde hävda den ståndpunkten med tanke på att dammen är garanten för den hydrologiska miljö uppströms som samma länsstyrelse 1990 klassade som riksintresse.

– Då finns det ingen kontinuitet i vad staten gör. Det är just detta som är jobbigast med den här typen av processer, att du har beviskravet oavsett vilka stolligheter en motpart kommer med.

LÄS MER: LRF Premium – Här är tre viktiga beskeden till dammägarna

Han har fem år på sig att bygga vandringsvägen. Egentligen hade Bengt Persson velat börja arbetet redan i höst men länsstyrelsen hann inte gå igenom kontrollplanen tillräckligt snabbt och starten får skjutas upp till nästa år.

Nu gör Bengt vad han kan för att försöka täcka de uppkomna kostnaderna. Han hoppas på stöd ur den miljöfond för småskalig vattenkraft som de stora kraftbolagen bildat men inser att han formellt sett faller utanför sett till tidsramen.

Sökt pengar av LRF

– Jag har också ansökt om bidrag från LRF för processen i överdomstolen med tanke på att domen innehåller principiellt viktiga saker som andra vattenkraftsägare kan dra nytta av, berättar Bengt Persson.

Han har under resans gång i stort sett aldrig tvekat om att driva ärendet så långt som möjligt. Det har också tickat in runt 500 000 kronor från elproduktionen vilket förstås underlättat.

– Det handlar i mångt och mycket om äganderätten. För vad vore min fastighet värd utan vattenspegeln? frågar sig Bengt Persson.

LÄS MER: Lovar rimliga villkor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen