Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 augusti 2019

Betande djur gör gräset mer näringsrikt

Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps, visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

 Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps maskinellt.
Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps maskinellt. FOTO: Ann Lindén

I studien jämfördes näringsinnehållet i bete på mark som betades med bete från områden som i stället klipptes. Att näringsinnehållet är högre i betat gräs beror delvid på att det höll sig kortare och att växten därmed befinner sig i ett utvecklingstillstånd med ett högre näringsinnehåll.

Korta strån mer innehållsrika

– Ju längre ett grässtrå blir desto mer fibrer måste det innehålla för att inte vikas. Så korta grässtrån behöver inte vara lika hårda. Det leder till att näringsinnehållet blir högre, säger Sara Ringmark, forskare vid SLU.

Dessutom ökade näringsinnehållet i det betade gräset stadigt för varje år.

– Det tyder på att betandet förändrade floran i marken vilket gynnar en annan typ av växtlighet som gav ett näringsrikare bete.

Fler insekter

Bete med ett högre näringsvärde gör att djur kan försörja sig med bättre. De betade områdena hade även fler fjärilar och humlor än de klippta.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen