Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juli 2017

Bevattningsförbud i Kumla och Hallsberg

Med början i dag inför Kumla och Hallsbergs kommun bevattningsförbud. Men inte för alla invånare.

 Vattennivån i sjön Tisaren är låg.
Vattennivån i sjön Tisaren är låg. FOTO: Michael Erhardsson/Mostphotos

Bevattningsförbudet, som träder i kraft i dag, gäller enskilda bostäder samt offentliga och privata verksamheter.

Det innebär att dricksvatten främst ska användas till mat, dryck och hygien. Man får vattna i sin trädgård men bara med vattenkanna. Det är inte tillåtet att vattna växtligheter med vattenslang, inte heller att vattna fotbolls- eller tennisplaner.

Ingen kris

– Situationen är allvarlig men vi är inte nere på en krisnivå. Det handlar inte om en vattenransonering utan det här är ett bevattningsförbud med slang, säger Clas-Göran Classon, förvaltningschef drift- och serviceförvaltningen i Hallsberg till P4 Örebro.

Förbud tills vidare

Vattennivån i sjön Tisaren, som båda kommunerna tar vatten ifrån, har sjunkit. För att säkerställa tillgången till dricksvatten införs förbudet, som gäller tills vidare.

– Är det så att fortsättningen visar att nivån på Tisaren kommer sjunka ytterligare så får vi överväga andra åtgärder. Men som det ser ut nu så räcker det med det här bevattningsförbudet. Vi hoppas att det blir tillräckligt, säger Clas-Göran Classon.

Säljer vatten

Under tiden bevattningsförbudet råder kommer Hallsbergs kommun att sälja dricksvatten till hushåll med enskilda brunnar med vattenbrist. Kumla kommun levererar inte dricksvatten till enskilda brunnar.

Läs mer: Bevattningsförbud på flera håll i landetAllt större område med vattenbristGotländskt vatten kan bli dyrare på sommarenPremiumläsning: Ha koll på vattentillståndet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen