Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 juni 2017

Bevattningsförbud på flera håll i landet

Grundvattennivåerna ligger mycket under det normala på flera platser i landet och på några håll råder nu bevattningsförbud. Det kommer även råd från myndigheterna: Var sparsamma med vattnet!

FOTO: Mostphotos

Det råder bevattningsförbud på flera håll i landet då grundvattensituationen har förvärrats de senaste två månaderna. Situationen är som allvarligast i Götaland, Svealand och södra Norrland där stora magasin för grundvatten har nivåer mycket under de normala för årstiden. Över 22 000 lantbruk ligger i ett område där grundvattennivåerna är låga och nu går flera kommuner ut med förmaningar om att spara på vattnet.

Sparsamhet råder

I Uppsala län råder bevattningsförbud både i Östhammar och i Järlåsa. Det gäller boende som är kopplade till det kommunala vattnet. Lantbrukare med egna brunnar uppmanas även de att vara sparsamma med vattnet.

– Ett bevattningsförbud innebär att man inte ska vattna med slang, till exempel inte vattna bilen eller gräsmattor och inte fylla på pooler. Även om det inte råder bevattningsförbud i alla kommuner så ska man vara försiktig med vattenförbrukningen, detta gäller även för dem med enskild brunn, säger Anders Leijon, krisberedskapshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.

Nu måste alla hjälpa till att hushålla med det vatten som finns, menar Anders Leijon.

– Varje droppe räknas och det vi sparar nu har vi kvar till ett senare tillfälle, säger han.

Framtida satsningar

Regeringen går nu även ut med anslag med 200 miljoner i höstens budgetproposition med långsiktiga satsningar för att motverka vattenbristen.

– Det handlar om att hålla kvar vatten i marken, till exempel genom att restaurera och bygga våtmarker och kombinationsdammar, säger miljöminister Karolina Skog till ATL.

Så här spar du på vattnet:

Samla regnvatten att vattna växter med.

Duscha i stället för bada i badkar.

Låt inte vattnet rinna när du tvålar in dig eller borstar tänderna.

Undvik att diska under rinnande vatten.

Samla in och använd vattnet som spolas ut i väntan på kallt alt varmt vatten ur kranen.

Källa: Livsmedelsverket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen