Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 december 2019

Bifri pollinator ska öka skörden

En bifri pollinator tros kunna öka mandelskörden genom att förbättra pollineringen av mandelblommen. Pollenmjölet laddas elektrostatiskt och dras sedan till de motsatt laddade blommorna.

 Edetes bifria pollinator 2Be använder ljusradar, lidar, för att rikta in elektrostatkanonerna som skjuter pollendammet mot blommorna. Rören på masten är elektrostatkanonerna.
Edetes bifria pollinator 2Be använder ljusradar, lidar, för att rikta in elektrostatkanonerna som skjuter pollendammet mot blommorna. Rören på masten är elektrostatkanonerna. FOTO: Edete

Ett bifritt pollinationssystem har utvecklats av det israeliska företaget Edete. Först skördar en maskin mandelträdens blommor och skiljer ut pollenet. Pollenmjölet lagras sortseparerat under sådana förhållanden att vitaliteten bibehålls i mer än ett år.

Data bildbehandlas

Vid nästa års blomning pollineras mandelträden med det torra pollenmjölet. Det sker med Edetes 2B-pollinator som använder data från en ”ljusradar”, lidar. Data bildbehandlas så att maskinen får en uppfattning om trädens form. Då kan maskinen föra pollinatorkanonerna så nära blommorna som möjligt.

 Den bifria pollinatorn sätts först in i odlingar av mandelträd och väntas kunna öka skörden.
Den bifria pollinatorn sätts först in i odlingar av mandelträd och väntas kunna öka skörden. FOTO: Edete

Kan arbeta både dag och natt

Kanonerna fungerar som en målarrobot i en traktorfabrik, pollenmjölet laddas elektrostatiskt och dras sedan till de motsatt laddade blommor som valts ut som pollinationsmål.

Maskinen är helautomatisk och kan arbeta både dag och natt. Pollineringen kan styras till rätt tidpunkt och nå alla blommor. Edete anser därför att den bifria pollinatorn kompletterar naturlig insektspollination och att systemet kan öka mandelskörden.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen