Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 november 2011

Bikvalster sprider sig i Dalarna

Biodlare i Dalarna tycks ha stött på ett rejält problem. Det är varroakvalstret som spridit sig i hela Leksandsområdet, skriver Dalarnas Tidning.

De som har bisamhällen som drabbas av varroakvalster är skyldiga att anmäla detta till länsstyrelsen, och enligt den bitillsynsansvarige i Dalarna – Gunilla Strejffert – har alla bisamhällen i Leksands tillsynsdistrikt och hälften av alla bisamhällen i Rättviksdistriktet drabbats av varroakvalstret.

Varroakvalstret sprider sig sakta norrut i Sverige och har enligt länsstyrelsen i Dalarna med säkerhet drabbats bisamhällen i Avesta, Hedemora, Säter, Smedjebacken, Ludvika, Borlänge, Gagnef, Falun, Malung, Rättvik och Leksand.

Varroakvalstret leder till missbildade bin och gör, om det får härja fritt, förr eller senare att bisamhället dör. Varroakvalstret upptäcktes för första gången i Sverige på Gotland 1987.

Relaterade artiklar

Till toppen