Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 december 2018

Export av ryska mejeriprodukter på frammarsch

HANNOVER, TYSKLAND.

När det gäller mjölk är framtidstron stor i Ryssland, Vitryssland och Ukraina och det satsas på både produktion och export av mejeriprodukter. Det var tydligt då företrädare från länderna samlats under ett exportföredrag i Tyskland.

 Michael Mischenko, direktör vid det ryska mjölkforskningscentrat, RDRC.
Michael Mischenko, direktör vid det ryska mjölkforskningscentrat, RDRC. FOTO: Maria Törner

Ryssland, Vitryssland och Ukraina storsatsar på mjölkproduktion och mjölkexport. Och det är inte bara de själva som ser en hägrande framgång för länderna. När René Döberlt, vice VD för det tyska lantbruksorganet DLG, öppnade seminariet sa han:

– Det är foderkostnader, management och andra faktorer på gården som främst påverkar lönsamheten för mjölkföretag. Och i Ryssland och Kina tycks tillväxtpotentialen vara helt utan gräns.

Mer mjölk fodras

Globalt sett kommer efterfrågan på mjölkprodukter fortsätta att öka. Enligt mjölkmarknadsexperten Dr. Torsten Hemme så mycket att världsproduktionen årligen måste stiga i volymer motsvarande hela Nya Zeelands årsproduktion för att möta efterfrågan.

– Jag tror starkt på att Ryssland kommer vara en stor spelare framöver när det kommer till mjölkexport. Det finns en överproduktion av mjölk i landet och vi satsar hårt på den fronten, säger Michael Mischenko, direktör vid det ryska mjölkforskningscentrat, RDRC.

 Artyom Belov, VD för Ryska mjölkproducenternas förbund, Souzmoloko.
Artyom Belov, VD för Ryska mjölkproducenternas förbund, Souzmoloko. FOTO: Maria Törner

Konkurrerar mot egen mjölk

I Ryssland är mjölkpriset lägre än i Europa så några öppna gränser skulle inte leda till ökad export till landet från EU. Men det importeras en hel del mjölk till Ryssland från annat håll. Cirka 6 miljoner ton importeras årligen, främst från Vitryssland. Varan säljs sedan tillsammans med Rysslands egen till Kina bland annat.

Nämnvärt är att Vitryssland själva samtidigt försöker ta plats på den kinesiska marknaden och konkurrerar därmed mot sina egna mjölkprodukter som saluförs av Ryssland.

I dag exporterar Ryssland mejeriprodukter till ett värde av 300 miljoner dollar och enligt Artyom Belov, VD för Ryska mjölkproducenternas förbund, beräknas den summan öka till 800 miljoner dollar inom fem år med Kina, Egypten, Iran, CIS-länderna och Japan som nyckelmarknader.

Satsar på storskaligt

Också Ukraina lägger krut på sin mjölkproduktion. Andriy Dykun är ordförande för Ukrainas Lantbruksförbund, en paraplyorganisation helt finansierad av bönder. Under kongressen berättade han om hur de arbetar för att gå ifrån strukturen med hushållskor till storskalig produktion och att bönderna tävlar med varandra för att få ner produktionskostnaderna.

Han lyfte också organisationens satsningar på allt från egna mejerier till att sprida kompetens med hjälp av utländska rådgivare och hur introducera små barn till lantbruket genom privata skolor. Allt för att öka produktionen och i förlängningen få nya skickliga förmågor inom näringen.

 Andriy Dykun, ordförande för Ukrainas Lantbruksförbund.
Andriy Dykun, ordförande för Ukrainas Lantbruksförbund. FOTO: Maria Törner

Ingen plats för små besättningar

– Vi har en klar strategi för framtiden och där är besättningar med 50 till 200 kor inte inkluderade. För oss är framtiden storskaligt lantbruk och då talar jag om 1000, 2000 och upp mot 4000 kor, säger Andiy Dykun och fortsätter:

– Det finns ingen annan väg att gå. Vi jobbar för att bli ett exportland av mjölk och måste konkurrera med länder som Nya Zeeland och USA. Visst EU exporterar en hel del men de är ju helt subventionerade så det är ingen rättvis konkurrens där. Vi ses på den globala marknaden säger jag bara.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen