Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 februari 2018

Bill Gates investerar i global jordbruksforskning

Bill Gates stiftelse investerar i ett brittiskt forskningsprojekt för att förbättra det globala jordbruket.

 Bill Gates.
Bill Gates. FOTO: IBL

Stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation investerar 28,2 miljoner dollar, cirka 315 miljoner kronor under fem år. Pengarna går till forsknings- och utvecklingsorganisationen Galvmed, Global Alliance for Livestock Veterinary Medicines, med huvudkontor i Edinburgh.

Utvecklar lantbruket

Galvmed arbetar med forskning för att utveckla lantbruket, exempelvis utveckling inom växtodling och djurhållning. Organisationen är bland annat inriktat på att utveckla vaccin, mediciner och diagnostiska metoder, som rör globala jordbruksfrågor.

– För över en miljard personer som lever i världens fattigaste länder, är jordbruk och djurhållning livslinan ut från fattigdom, säger Bill Gates i ett uttalande.

Medlen ska bland annat användas för en ny global akademi på Edinburgh-universitetet, för jordbruks- och livsmedelssäkerhet, där siktet är att utveckla jordbruket i Afrika och Asien. Projekt som pengarna ska användas till handlar om sjukdomsbekämpning och djurskydd, både i den tredje och den industraliserade världen.

Stora utmaningar

Utmaningarna för små lantbrukare världen över är enorma, enligt Galvmed.

– Med hjälp av investeringen räknar vi med att kunna erbjuda enklare lösningar på deras problem genom en utökad portfölj av produkter som har hög påverkan och förbättrade distributionsnätverk, säger Peter Jeffries, vd för Galvmed i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Rysk gödselkung en av världens rikaste personer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen