Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juni 2016

Bina föredrar stad framför landsbygd

Det surrar allt mer i våra storstäder. Faktum är också att biodling i stadsmiljö ger bättre resultat än på landsbygden. – Staden är som ett smörgåsbord för bina, säger Andrés Amaya, som driver Beepartners i Göteborg.

För fyra år sedan startade Andrés Amaya tillsammans med sambon Diana Vergara företaget Beepartners som i dagsläget driver 25 sponsrade bikupor i Göteborg med omnejd.
Bild 1/12För fyra år sedan startade Andrés Amaya tillsammans med sambon Diana Vergara företaget Beepartners som i dagsläget driver 25 sponsrade bikupor i Göteborg med omnejd. FOTO: Göran Berglund
Bild 2/12 FOTO: Göran Berglund
Med hamnkranarna i bakgrunden vittjar Diana Vergara och Andrés Amaya kupan på taket till en byggnad som tidigare hörde till Eriksbergsvarvet. Totalt har deras företag Beepartners fem kupor på olika tak.
Bild 3/12Med hamnkranarna i bakgrunden vittjar Diana Vergara och Andrés Amaya kupan på taket till en byggnad som tidigare hörde till Eriksbergsvarvet. Totalt har deras företag Beepartners fem kupor på olika tak. FOTO: Göran Berglund
Diana Vergales.
Bild 4/12Diana Vergales. FOTO: Göran Berglund
Andrés Amaya.
Bild 5/12Andrés Amaya. FOTO: Göran Berglund
Mitt bland hyreshusen i Värdens Park, som drivs i Hisingsbacka av fastighetsbolaget Poseidon, har Beepartners placerat ett apiarium. Det är en bikupa med luckor som besökarna kan öppna för att titta in i samhället.
Bild 6/12Mitt bland hyreshusen i Värdens Park, som drivs i Hisingsbacka av fastighetsbolaget Poseidon, har Beepartners placerat ett apiarium. Det är en bikupa med luckor som besökarna kan öppna för att titta in i samhället. FOTO: Göran Berglund
På Guldheden, inte långt från Sahlgrenska universitetssjukhuset, trivs bina som bäst. Andrés Amaya och Diana Vergara behöver åka dit fyra gånger för att tömma honung.
Bild 7/12På Guldheden, inte långt från Sahlgrenska universitetssjukhuset, trivs bina som bäst. Andrés Amaya och Diana Vergara behöver åka dit fyra gånger för att tömma honung. FOTO: Göran Berglund
Redan under de första varma dagarna i februari börjar det surra utanför flustret till kuporna. När sommaren nalkas sitt slut har antalet bin nästan fördubblats till 75 000–80 000.
Bild 8/12Redan under de första varma dagarna i februari börjar det surra utanför flustret till kuporna. När sommaren nalkas sitt slut har antalet bin nästan fördubblats till 75 000–80 000. FOTO: Göran Berglund
Beepartners är ett av flera företag runt om i landet som bedriver biodling i stadsmiljö.
Bild 9/12Beepartners är ett av flera företag runt om i landet som bedriver biodling i stadsmiljö. FOTO: Göran Berglund
Henrik Freed, fastighetsförvaltare i kommunala fastighetsbolaget Poseidon, har bara positiva erfarenheter som Diana Vergales och Andrés Amaya driver i Värdens Park. Honungsburkarna är välkomna gåvor till hyresgästerna.
Bild 10/12Henrik Freed, fastighetsförvaltare i kommunala fastighetsbolaget Poseidon, har bara positiva erfarenheter som Diana Vergales och Andrés Amaya driver i Värdens Park. Honungsburkarna är välkomna gåvor till hyresgästerna. FOTO: Göran Berglund
Diana Vergara och Andrés Amaya driver stadsnära biodling i Göteborg. De 25 sponsrade kuporna hyser totalt cirka 1,75 miljoner bin.
Bild 11/12Diana Vergara och Andrés Amaya driver stadsnära biodling i Göteborg. De 25 sponsrade kuporna hyser totalt cirka 1,75 miljoner bin. FOTO: Göran Berglund
Staden är ett smörgåsbord för ett bisamhälle. Den här kupan glädjer framför allt de som odlar på Änggårdens koloniområde.
Bild 12/12Staden är ett smörgåsbord för ett bisamhälle. Den här kupan glädjer framför allt de som odlar på Änggårdens koloniområde. FOTO: Göran Berglund

Vi tar hissen till femte våningen och kommer ut på taket till en av de stora tegelbyggnader som en gång hyste Eriksbergsvarvet i Göteborg. Med hamnens lyftkranar och båttrafiken på Göta älv i bakgrunden kontrollerar Andrés Amaya och sambon Diana Vergara tillståndet i bikupan som de har på taket på nästan 25 meters höjd.

Inom en radie på tre–fyra kilometer samlar bina nektar och pollen i alla de blommor som staden har att erbjuda. Resultatet är många gånger bättre än om kupan hade stått någonstans på landsbygden.

– Det är en jättestor skillnad mellan stad och landsbygd. Här har de mer att välja på, säsongen blir längre och de slipper också många gifter, säger Andrés Amaya.

Kupor på 25 platser i Göteborg

Hans företag Beepartners har funnits sedan 2012. Man samarbetar med företag och organisationer som sponsrar bikupan och får honungen som tack för hjälpen. Men kanske ännu viktigare, de bidrar till att öka antalet bin och hålla i gång pollineringen.

Kuporna finns i dagsläget på 25 platser i Göteborg med omnejd. Allra mest producerade den på fastighetskontorets tak, 286 burkar à 115 milliliter. Honungen är välkomna presenter som kan användas i kundkontakterna.

– Man kan tro att det skulle bli många klagomål från dem som bor i närheten av kuporna, men vi hör i stort sett ingenting. Tvärtom träffar vi många som är nyfikna och faktiskt någon som erbjuder sig att hjälpa till, säger Andrés Amaya.

Öppningsbara luckor

I Världens Park på Hisingen finns cirka 3 000 olika växter. Här liksom på de flesta andra platser där Beepartners har sina kupor finns ett apiarium, det vill säga en bikupa med öppningsbara luckor där besökarna kan se in i samhället genom plastskivor.

Andrés Amaya brinner för att sprida kunskap om biodlingen och binas betydelse. Intresset väcktes under ett besök i USA 2004 och efter några år som hobbyodlare fick han idén till sitt företag. Andrés håller gärna föredrag i ämnet när någon samarbetspartner så önskar.

I slutet av sommaren har antalet bin i kupan förhoppningsvis i det närmaste fördubblats till 75 000–80–000. Samtidigt har de bidragit till att göra stadens fruktodlare lite lyckligare.

FAKTA: Biodling i städer

Biodling i storstadsmiljö är en tilltagande trend och ett antal företag arbetar med olika koncept där företag och organisationer hyr eller sponsrar bisamhällen.

Bee Urban har sin huvudsakliga verksamhet i Stockholm men finns även i Malmö och Göteborg. Biman grundades 2012 och arbetar i Stockholm med omnejd.

Det finns också en mängd enskilda initiativ i olika städer. I maj lanserade till exempel hållbarhetsföretaget U&We projektet "Bin i stan" i Norrköping.

Relaterade artiklar

Till toppen