Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 september 2018

Biocid gav ingen effekt på MRSA i danskt försök

Förhoppningen att desinficering med ett biocidpreparat skulle reducera förekomsten av MRSA i grisstall grusades i ett danskt försök.

 Det danska försöket att reducera förekomsten av MRSA genomfördes i en produktion med grisnings- och smågrisstall. Grisarna var tolv veckor och vägde cirka 28 kilo när de flyttades vidare.
Det danska försöket att reducera förekomsten av MRSA genomfördes i en produktion med grisnings- och smågrisstall. Grisarna var tolv veckor och vägde cirka 28 kilo när de flyttades vidare. FOTO: Ann Lindén

Det är danska Landbrug & Fødevarers rådgivningsorganisation Seges som i omfattande försök har testat att desinficera grisnings- och smågrisstall med biociden Bio Vir för att kontrollera dess verkan mot MRSA.

Resistent mot antibiotika

Sjukdomen är en stafylokock-bakterie som har funnits i danska djurbesättningar sedan 2007. Bakterien är resistent mot penicillin och annan smalspektrig antibiotika och enligt en översyn från 2016 fanns MRSA i 88 procent av de danska grisstallen och i de flesta avelsdjursbesättningar.

SE FILM: Här sprejas grisarna med Bio Vir

Grisarna blir själva inte sjuka av bakterien men människor som vistas i stallen blir bärare av den så att den sprids vidare ut i samhället. Husdjursvarianten CC398 har endast orsakat ett fåtal av de dödsfall som kopplats till resistenta stafylokocker i Danmark, men förekomsten har ändå lett till en omfattande debatt.

 Att spreja grisarna, stallarna och halmen med ett biocidpreparat hade ingen effekt mot MRSA.
Att spreja grisarna, stallarna och halmen med ett biocidpreparat hade ingen effekt mot MRSA. FOTO: Ann Lindén

Avbröts i förtid

I försöken som Seges gjort sprejades stallarna två gånger dagligen samtidigt som all halm desinficerades med biociden. Även suggorna sprejades. Planerna var att 14 omgångar grisar skulle ha ingått i försöket, men det avbröts redan efter nio omgångar när det inte gått att se någon påvisbar effekt jämfört med kontrollgruppen.

Användning av biociden gav inte heller någon märkbar förbättring av vare sig det allmänna hälsoläget eller produktiviteten.

Bio Vir ska enligt tillverkaren eliminera upp till 99,999 procent av alla sporer, svampar och jästsvampar inklusive mögelsvamp.

LÄS MER: Antibiotikagranskning väcker ilskaÖkningstakten av MRSA har avtagit

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen