Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juni

Biogas är framtiden för Arlas tunga transporter

VÅRGÅRDA

Senast om fem år ska 30 procent av Arlas tunga transporter vara biogasdrivna. Inför ögonen på energiminister Anders Ygeman (S) rullade den första av bilarna fram till mjölkgården.

 Arla aviserar en satsning på biogasdrift av sina mjölktransporter. Invigningen av första bilen skedde i närvaro av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Gården ägs av bröderna Kristoffer och Tobias Kullingsjö.
Arla aviserar en satsning på biogasdrift av sina mjölktransporter. Invigningen av första bilen skedde i närvaro av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Gården ägs av bröderna Kristoffer och Tobias Kullingsjö. FOTO: Göran Berglund

Att invigningen hamnade hos bröderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö var ingen tillfällighet. Båda är delägare och drivande i ekonomiska föreningen Vårgårda-Herrljunga Biogas som startade sin produktion 2014 med bland annat stallgödsel som substrat.

Kretsloppet sluts

Arlas tunga transporter är redan fossilfria och körs på antingen RME eller HVO. Men när de även kan köras på biogas sluts kretsloppet från gårdarna och för mejerijätten ett steg närmare målet om att 2040 ha netto noll klimatavtryck.

 Efterfrågan och långsiktiga villkor är nödvändiga om mjölkbönderna ska vilja engagera sig i biogasproduktion, menar Arlas koncernstyrelseledamot Jonas Carlgren.
Efterfrågan och långsiktiga villkor är nödvändiga om mjölkbönderna ska vilja engagera sig i biogasproduktion, menar Arlas koncernstyrelseledamot Jonas Carlgren. FOTO: Göran Berglund

Ger flerfaldig klimatnytta

– Intresset bland lantbrukare är stort eftersom biogas ger flerfaldig klimatnytta. Gårdens klimatbelastning minskar, man producerar ett fossilfritt drivmedel och näringen i gödseln blir mer tillgänglig, säger Jonas Carlgren, koncernstyrelseledamot i Arla.

Fakta: Producerar mer biogas än de förbrukar diesel

Den gödselmängd som de 2 600 Arlagårdarna i Sverige med totalt cirka 240 000 kor levererar skulle fullt utnyttjad räcka till att producera biogas motsvarande 54 miljoner liter diesel.

Arla förbrukar ungefär 17 miljoner liter bränsle per år till sina transporter. Alla körs fossilfritt på RME eller HVO.

All gödsel från bröderna Kullingsjös gård producerade förra året biogas 161 kubikmeter diesel. Under samma period använde gården 90 kubikmeter diesel.

Det finns i dagsläget 81 Arlagårdar som producerar biogas.

Källa: Arla

Tillgång krävs

Trots de uppenbara fördelarna är det svårt att få lönsamhet i biogasen och Arlas målsättning är avgiven med en fotnot om att det måste finnas tillgång till biogas till ett konkurrensmässigt pris och är beroende av politiska beslut.

 Att energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är medveten om biogasens fördelar rådde det ingen tvekan om under gårdsbesöket i Vårgårda.
Att energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är medveten om biogasens fördelar rådde det ingen tvekan om under gårdsbesöket i Vårgårda. FOTO: Göran Berglund

Hänvisar till utredning

Frågan riktades till energiminister Anders Ygeman (S) som hänvisade till den utredning om svensk biogas framtid som leds av riksdagsledamoten Åsa Westlund (S) och som nyligen fick förlängd tid. Ministern höll inte med om beskrivningen att de svenska satsningarna på alternativa energislag har varit för kortsiktiga.

– Nej, däremot kan det komma att vara lite ryckigt när man är inne i en omställningsprocess. Men min uppfattning är att det ska råda långsiktiga villkor, säger Anders Ygeman.

Ingen vinst utan stöd

VH Biogas går sedan tre år med vinst men denna är avhängig det metanreduceringsstöd som i dagsläget ligger på 40 öre per kilowattimma. Stödet kommer dock att trappas ned tills det försvinner helt 2023 och redan när det sänks till 30 öre kan det bli röda siffror för biogasanläggningen.

– Politikerna måste se till att det blir rimliga villkor för produktionen och att den exempelvis inte slås ut av osund konkurrens som varit fallet med den starkt subventionerade danska biogasen. Vi vill se lite patriotism, säger Kristoffer Kullingsjö när han får en chans att tala med energiministern.

 Enligt Arlas transportchef David Redin kommer en biogasdriven transport att under hela sin livscykel bli 8–10 procent dyrare än ett dieseldrivet fordon.
Enligt Arlas transportchef David Redin kommer en biogasdriven transport att under hela sin livscykel bli 8–10 procent dyrare än ett dieseldrivet fordon. FOTO: Göran Berglund

Räckvidd på 80–100 mil

Tunga fordon körs med flytande biogas som ger en räckvidd på 80–100 mil. Arla räknar med att transporterna blir 8–10 procent dyrare om man räknar under hela fordonets livscykel.

Om Arla lyckas med att få biogasdrift på 30 procent av transporterna motsvarar det 650 000 mil per år. Fordonet som hämtar mjölk hos bröderna Kullingsjö besöker tolv gårdar innan det återvänder till mejeriet i Götene där det också tankas med gas. Det kommer även att gå en biogasdriven distributionsbil i Värmland.

Börjar med Västsverige

– Tankbilarna med biogas kommer till en början att gå i Västsverige. Sedan letar vi efter samarbeten med biogasproducenter i sydöstra delarna av landet där vi också har många Arlabönder, säger Arlas transportchef David Redin.

LÄS MER: Bönder hjälper Arla bli miljövänligare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen