Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 september 2018

Biprodukter lika bra foder som spannmål

Det går lika bra att utfodra mjölkkor med biprodukter som med vanliga cerealier och baljväxter. Det visar ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

 Det går lika bra att utfodra mjölkkor med biprodukter som med vanliga cerealier och baljväxter.
Det går lika bra att utfodra mjölkkor med biprodukter som med vanliga cerealier och baljväxter. FOTO: Agronor

I studien jämfördes produktionsresultatet hos kor som helt och hållet utfordrats med biproduktsbaserade kraftfoder med kor som fodrats med cerealier och soja.

Lika bra

Korna i studien var i mitten av sin laktation och de utfodrades med 4 olika foderblandningar – tre varianter med biprodukter och en med bara spannmål och soja. Resultatet visar att korna mjölkar lika bra på biprodukterna sockerbetsfiber, drank och rapsmjöl som på vete, korn, havre och sojamjöl.

Intaget av ensilage var 13 kilo TS per dag oberoende av kraftfodrets recept. Produktionen på 33 kilo ECM per dag var också lika för alla kraftfoderblandningar.

 Johanna Karlsson, doktorand vid SLU.
Johanna Karlsson, doktorand vid SLU. FOTO: SLU

Konkurrens om fodermedlen

Johanna Karlsson är doktorand vid SLU och den som genomfört studien. Hon menar att det finns massor av bra alternativ till spannmål men tror ändå inte att vi inom den närmaste framtiden kommer se en övergång mot helt biproduktsbaserade kraftfoder.

– Det finns massor av biprodukter som passar jättebra till mjölkkor problemet är att det finns en konkurrens om dem. Drav, en biprodukt från bryggerinäringen, fungerar till exempel utmärkt som fodermedel till kor men det är mer lönsamt att använda energin till uppvärmning, säger hon.

FAKTA: Fodret

Korna fick 60 procent grovfoder och 40 procent koncentrat.

Totalt fick korna i studien 9,6 kilo TS koncentrat per dag.

För att ge vommen andra fermenterbara kolhydrater än stärkelse fick sockerbetsmassa stå för 50 till 53 procent av torrsubstansen i biproduktsrecepten.

LÄS MER: LRF Premium – Så ska bönderna hantera foderbristenLÄS MER: LRF Premium – Så mycket kostar torkan

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen