Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 maj 2018

Bisläpp ska lyfta svensk honung

Lite trevande flög bina ut i vårsolen, på bisläppet som ordnades för att uppmärksamma en ny certifiering för svensk honung.

 Lotta Fabricius Kristiansen tittar till sina bin vid bisläppet i koloniområdet.
Bild 1/2 Lotta Fabricius Kristiansen tittar till sina bin vid bisläppet i koloniområdet.
 Redan efter en halvtimme började bin komma tillbaka till kupan med pollenbyxor.
Bild 2/2 Redan efter en halvtimme började bin komma tillbaka till kupan med pollenbyxor.

För att slå ett slag för den svenska honungen ordnade Svenskt sigill ett bisläpp i ett koloniområde på Kungsholmen i Stockholm på måndagen.

Honung ligger på sjätte plats på EU:s lista över livsmedels som ofta utsätts för fusk. Till exempel märks den felaktigt som svensk och späds med sockerlösning.

Ny certifiering

Därför har Svenskt sigill tillsammans med honungsbranschen tagit fram en certifiering för svensk honung som ska borga för både ursprung och kvalitet.

– Honung är en av de produkter som det fuskas mest med. Vi behöver mer svensk honung, för det finns en stor efterfrågan. Den här certifieringen garanterar att odlaren har tagit hänsyn till miljön, varit schysst mot bina och att honungen har producerats livsmedelssäkert, säger Britt Rahm, vd för Sigill kvalitetssystem.

Läs mer: Misstänkt fusk med honung

De bin som, lite tveksamt till en början, flyger ut från kupan kommer från Hässelby i Stockholm. Det är Lotta Fabricius Kristiansens Krainerbin, och hon och hennes man har merparten av sin produktion i Östergötland, men har en visningsgård i Hässelby där de tar emot besök och anordnar kurser.

Ökad efterfrågan

I Tjällmo, nära Motala, har de ett 50-tal bisamhällen, som är Sigill- och Kravcertiferade och ger cirka 40 kilo honung per kupa. Mellan sig och sin man har de 55 års erfarenhet av biodling.

– Efterfrågan ökar på lokalt producerad svensk honung och vi skulle behöva öka till runt hundra samhällen för att tillgodose efterfrågan, så vi ser gärna att det kommer fler lokala producenter, säger hon.

Fler sorter

Lotta Fabricius Kristiansen berättar om en vision hon har för butikshyllan med honung.

– Som det är i dag finns kanske två sorters svensk honung. Men honungsbiet har en radie på cirka tre kilometer och det som växer där ger honungen en tydlig karaktär. Skulle det finnas tio till femton sorter lokal honung i butiken kunde konumenterna hitta sin favorit och märka vad som passar till olika saker, säger hon.

Säljer till Fotografiska

Sin honung säljer de till lokala butiker och direkt till konsument, men även till bagerier och restauranger, som Fotografiska i Stockholm.

De samarbetar med lantbrukare i närområdet som till exempel odlar raps eller vall som vitklöver, men det samarbetet kan generellt bli bättre och mer omfattande, menar hon.

– Förr i tiden var biodlingen en del av lantbruket, men det hinner man inte med i dag. Därför är det bra att samarbeta: Vi får låna mark nära fälten och våra bin hjälper till med pollineringen. Men samarbetet bör kunna ökas, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Läs mer: Honungsbin effektivt för att öka rapsskörden

Påverkar pollinering

När man talar om bidöd är det främst humlor och solitärbin som blir färre, vilket i sin tur påverkar pollineringen av lantbrukets grödor. Men för honungsbina ser utveckligen bättre ut.

– Antalet bisamhällen ökar faktiskt och vi borde kunna bli självförsörjande på honung i Sverige – vi har förutsättningarna och vi behöver sysselsättning, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Läs mer: Halverad honungsskörd 2017

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen