Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 februari 2018

Björn Folkesson: "Bättre köpa vete i april eller maj"

Vete går bra att vänta med att sälja, och smöret slog nytt högsta rekord sedan i hösts, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

 Råvaruexpert Björn Folkesson.
Råvaruexpert Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

Macro. Ras på New Yorkbörsen i fredags! Fartblind spekulation kom till vägs ände och därmed byter våra kära pengar plats igen. Oljan sjunker dollarn stiger och Dow Jones faller också. Man kan bara undra hur många det är som inte hann med när karusellen startade och som nu sitter som ägare till värdepapper som fallit i värde? Trumpeffkten är därmed över för denna gång. Långa amerikanska räntor drar till sig pengar medan guldet faller marginellt. I det här läget kunde vi förstås ha trott att grödorna hade varit intressanta placeringsalternativ men så kom det snö över det amerikanska höstvetet och då gick det om intet också.

Valuta. Vår krona stod inte emot oron på världens börser utan den sjönk från och med i torsdags. Euron öppnar högre och börjar dagen med en kurs på 9,85 kronor och mer kan komma under dagen. Det här kan ge en säljmöjlighet för de bönder som ännu inte gjort slag i saken. Dollarn stiger också vilket underlättar vår konkurrenskraft.

Vete. Vi är så långt fram på året att övervintringsfrågor håller på att bli ickefrågor. Ingen nämnvärd kyla i vare sig Frankrike, Ryssland eller Ukraina, alla tre har fint snöskydd över sina fält. Jag fick frågan om det eventuellt kloka i sälja lagrat vete nu, då priset lär vara runt 1,30 kronor fritt gård? Mitt förslag var att några februariveckor hit eller dit är ganska ointressanta men att det ser bättre ut köpa vete framemot april eller maj.

Går det producera vete uthålligt till det här låga priset är nyckelfrågan. Jag tror inte det, och om det är så kommer inte vete att kunna sjunka så mycket mer förrän köpsidan gör sig startklar för nya placeringar i vete. Om vi nu plockar bort utvintringsrisken så är vårtorka den förändring som tidigast kan få igång köparna.

Mjölk. Här är det ljusare! Eurex stängde smöret på 4350 euro vilket är nytt högsta sedan korrigeringen sent i höstas. Fonterra steg ju med 8 procent senast och när den fysiska marknaden går i takt med den spekulativa så finns det realistiska argument för uppgång i mjölkpriset på åtminstone medellång sikt.

Det var annars ett hårt vinklat mjölkreportage i SVT i söndags kväll, mjölk ställer bara till miljöförstöring och ohälsa var väl hela budskapet, anser jag. Inte ett ord om att vi intensifierar frihandeln, nu senast med Kanada.

Men visst är vi bönder duktiga som orkar spela 4 mot 5 och ändå göra mål på kontringar?

Björn Folkesson

red@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen